Može da dođe do požara: Jednu grešku svi pravimo sa produžnim kablom, nikako ne uključujte ovaj uređaj

Vesti 14.06.2024 09:20 0

Produžni kablovi nisu napravljeni da izdrže preterano opterećenje struje, pa postoji rizik od požara.

kabl

Shutterstock

Vatrogasci upozoravaju da produžne kablove ne treba preopterećivati, što svi radimo. Kada se u njega uključe televizor, računar i lampa, dodatno uključivanje još i klime, na primer, može dovesti do požara u domu. Većina proizvođača klima uređaja preporučuje direktno uključivanje u zidnu utičnicu, a ne u produžni kabl. Nikada ne treba uključivati velike uređaje u produžni kabl.

Mere opreza koje štite od požara:

1. Produžni kabl redovno proveravajte, odnosno sve kablove uključene u njega i zamenite ih ako primetite da su oštećeni.

2. Držite sve kablove i utičnice dalje od velikih potrošača struje (frižider, zamrzivač, šporet), ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja kako bi se sprečilo pregrevanje. Uvek isključujte iz struje uređaje koji nisu u upotrebi.

3. Ne ostavljajte uključene laptop i punjač za telefon danima u produžnom kablu, jer mogu da se pregreju i izazovu požar. Izbegavajte preterano savijanje produžnog kabla kako se ne bi oštetio.

4. Ne koristite oštećene utikače i utičnice na produžnom kablu.

5. Produžni kabl treba da bude odgovarajuće dužine. Ako je previše kratak, može da bude pod velikim opterećenjem i uzrokuje pregrejavanje.

6. Držite produžni kabl dalje od direktne sunčeve svetlosti i izvora toplote (šporet, na primer).

Bonus video:

Komentari (0)
Loading