Bolje ih unesite: Mnogi Srbi ovo drže ispred ulaznih vrata, a veruje se da izaziva svađe u kući

Vesti 09.06.2024 21:00 0

Naš narod veruje da neke stvari privlače lošu sreću ako stoje ispred vrata, a ima i onih koje štite ukućane.

vrata

Shutterstock

U našem narodu postoji verovanje da jedan predmet treba staviti ispred ulaznih vrata stana ili kuće, jer će štititi ukućane od svih negativnih stvari. Ali postoji i nešto što nikako ne treba držati ispred ulaznih vrata, jer se veruje da može privući svađu.

Obuća ne sme da stoji ispred

Mnogi ljudi ne mare kako im izgledaju ulazna vrata, kao ni mesto ispred njih, u našem narodu se od davnina veruje da je to veoma važno. Vrata treba uvek da budu čista, ali i bez ogrebotina, treba da se redovno farbaju i održavaju, jer je to simbol blagostanja. Od davnina postoji verovanje da obuću ne treba držati ispred ulaznih vrata, jer to izaziva haos u porodici i svađe među ukućanima.

vrata

Shutterstock

 

Metlu obavezno izbacite

Naše bake su jedan predmet uvek držale ispred ulaznih vrata, nikada u kući. Verovale su da štiti ukućane od uroka, bolesti i nemaštine. To je metla, koja se nekada mogla videti ispred svake kuće. Metla treba da stoji okrenuta naopačke, drška da bude dole, a deo za čišćenje gore. Verovalo se da, ako veštica poželi da vam nanese nešto loše, kada vidi metlu tako okrenutu ispred vaših vrata, neće prilaziti ni vašoj kući ni porodici.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading