Otarasite se mušica: Ove metode provereno uništavaju štetočine u vašem domu, samo obratite pažnju na jednu stvar

Vesti 30.05.2024 13:44 0

Bez obzira na to kako su ove muve našle put u vašem domu, postoji nekoliko metoda pomoću kojih možete da ih se rešite

muve

Shutterstock

Mušice iz odvoda su velika smetnja. Niko ne želi da vidi gomilu sitnih insekata kada pere ruke, tušira ​​se ili iznosi smeće. Međutim,  dobra vest je da se ove mušice generalno smatraju bezopasnim - a problem je samo privremen ako znate kako da se nosite sa njim.

Zato smo zamolili tri stručnjaka da objasne šta uzrokuje ove dosadne štetočine i kako se zauvek otarasiti mušica iz odvoda.

muve

Shutterstock

 

 

Šta privlači mušice iz odvoda?  

Ako imate stajaću vodu, možda ćete videti ove male muve u odvodu, objašnjava Džozef Vejd, potpredsednik operacija u vodovodu Bendžamin Franklin. „One napreduju u ovim sredinama, a ujedno traže organsku materiju koja se raspada, uključujući hranu, ćelije kože i kosu“, kaže on. Vejd objašnjava da se mogu naći u sudoperu, smeću, pa čak i u odvodu za tuš. „S obzirom na broj odvoda od kojih mogu da žive, odvodne mušice su sklone brzom razmnožavanju, što dovodi do zaraze za kratko vreme“, upozorava Vejd.

Kako ih se otarasiti 

Bez obzira na to kako su ove muve našle put u vašem domu, postoji nekoliko metoda pomoću kojih možete da ih se rešite. 

Temeljno čišćenje

Pošto sada znate da odvodne mušice privlači stajaća voda i organski materijal u vašim odvodima, vaš posao je da učinite odvode lošim mestom boravka . „Da biste ih eliminisali, počnite sa temeljnim čišćenjem odvoda da biste uklonili sluz i ostatke“, savetuje Džin Kabaljero, suosnivač ,,GreenPal"-a u Nešvilu, u Tensiju. On preporučuje da koristite četkicu za cevi i sredstvo za čišćenje gela koji su dizajnirani za čišćenje odvoda da biste uklonili prljavštinu, a zatim ih temeljno isperite kipućom vodom.

Soda bikarbona, sirće i topla voda

Druga opcija je upotreba mešavine sode bikarbone i sirćeta. Kabaljero kaže da sipanje jedne šolje sode bikarbone u odvod, a zatim jedne šolje sirćeta, može pomoći u razgradnji organske materije. Imajte na umu da sipanje sode bikarbone i sirćeta u odvod stvara vulkanski efekat. Ostavite rastvor da odstoji pet minuta, a zatim sipajte 2 šolje vrele vode u odvod.

Međutim, Vejd upozorava da ne koristite kipuću toplu vodu jer može oštetiti vaš vodovod.

Topla voda i sirće

Vejd takođe preporučuje da samo sipate toplu vodu u odvod. „Ovo će pomoći da se ubiju neizležena jaja ili larve i da se otarasite onih koje zuje okolo“, objašnjava on. Nakon što sipate toplu vodu u odvod, preporučuje da u odvod sipate i jednu šolju belog sirćeta. „Na kraju, ponovo isperite odvod vodom ako želite da se rešite jakog mirisa sirćeta“, kaže Vejd za Real Simple.

Sanirajte curenje

Pored začepljenih sudopera, curenja mogu učiniti da se voda zadržava na jednom mestu. „Da biste zaštitili svoj dom od ovih muva, počnite sa otklanjanjem curenja u celom domu – posebno u kupatilima i kuhinji“, savetuje Vejd. Bez obzira na to koliko je curenje malo, on kaže da je imperativ da se odmah reši. „Ako se ostavi na miru, ne samo da će ovo dovesti do većeg broja muva i buba, već će i povećati mesečni račun za vodu i doprineti rasipanju vode.“ 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading