Iskusne domaćice tvrde da umeju da prepoznaju domaći ukusan paradajz od onog „veštačkog“, bez ukusa i mirisa. Po ovim kriterijumima ćete izabrati najzdravije plodove.
Izbegavajte savršeni izgled
Paradajzi s udubljenje na vrhu nije najbolji izbor. Takođe, ne bi trebalo da izgleda jednolično i identično. Plodovi s brazdama ili malim nepravilnostima su prirodniji i verovatno domaća proizvodnja. Tražite asimetrične, kvrgave paradajze različitih veličina.
Obratite pažnju na miris i dodir
Dobar paradajz prepoznaćete po zemljanom mirisu. Zrelost paradajza možete proveriti dodirom – ako je koža previše tvrda, plod verovatno nije dovoljno zreo. Idealan paradajz ima blago žućkasto-smeđe listove blizu peteljke, što ukazuje na to da je nedavno ubran.
Neobičan oblik, ali savršen ukus
Prilikom kupovine, tražite paradajz koji nije savršenog izgleda, jer pravi ukus često dolazi u neobičnim oblicima. Znate da ste pogrešili ako paradajz izgleda savršeno kao iz reklame, a nema nikakav ukus. Birajte plodove s malim manama, jer su najukusniji.