Iskusne domaćice tvrde da umeju da prepoznaju domaći ukusan paradajz od onog „veštačkog“, bez ukusa i mirisa. Po ovim kriterijumima ćete izabrati najzdravije plodove.
Izbegavajte savršeni izgled
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Paradajzi s udubljenje na vrhu nije najbolji izbor. Takođe, ne bi trebalo da izgleda jednolično i identično. Plodovi s brazdama ili malim nepravilnostima su prirodniji i verovatno domaća proizvodnja. Tražite asimetrične, kvrgave paradajze različitih veličina.

Shutterstock
Obratite pažnju na miris i dodir
Dobar paradajz prepoznaćete po zemljanom mirisu. Zrelost paradajza možete proveriti dodirom – ako je koža previše tvrda, plod verovatno nije dovoljno zreo. Idealan paradajz ima blago žućkasto-smeđe listove blizu peteljke, što ukazuje na to da je nedavno ubran.
Neobičan oblik, ali savršen ukus
Prilikom kupovine, tražite paradajz koji nije savršenog izgleda, jer pravi ukus često dolazi u neobičnim oblicima. Znate da ste pogrešili ako paradajz izgleda savršeno kao iz reklame, a nema nikakav ukus. Birajte plodove s malim manama, jer su najukusniji.
Možda vas zanima…
