Kako prepoznati domaći paradajz? Iskusne domaćice tvrde da ga ovo razlikuje od „veštačkog“

Vesna Vukadinović Vesti 29.05.2024 16:37 0

Izbor paradajza je ključan za dobar ukus salate ili sosa za špagete. Evo kako da prepoznate zdrav plod.

paradajz

Shutterstock

Iskusne domaćice tvrde da umeju da prepoznaju domaći ukusan paradajz od onog „veštačkog“, bez ukusa i mirisa. Po ovim kriterijumima ćete izabrati najzdravije plodove.

Izbegavajte savršeni izgled

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

Paradajzi s udubljenje na vrhu nije najbolji izbor. Takođe, ne bi trebalo da izgleda jednolično i identično. Plodovi s brazdama ili malim nepravilnostima su prirodniji i verovatno domaća proizvodnja. Tražite asimetrične, kvrgave paradajze različitih veličina.

paradajz

Shutterstock

 

Obratite pažnju na miris i dodir

Dobar paradajz prepoznaćete po zemljanom mirisu. Zrelost paradajza možete proveriti dodirom – ako je koža previše tvrda, plod verovatno nije dovoljno zreo. Idealan paradajz ima blago žućkasto-smeđe listove blizu peteljke, što ukazuje na to da je nedavno ubran.

Neobičan oblik, ali savršen ukus

Prilikom kupovine, tražite paradajz koji nije savršenog izgleda, jer pravi ukus često dolazi u neobičnim oblicima. Znate da ste pogrešili ako paradajz izgleda savršeno kao iz reklame, a nema nikakav ukus. Birajte plodove s malim manama, jer su najukusniji.

 

Komentari (0)