Ručak koji su jeli naši preci: Traje po 3 dana, a pun je zdravih namirnica, vitamina i minerala

Slobodanka Ćorić Vesti 29.05.2024 11:50 0

Nije samo ukusan obrok, već i izvor brojnih hranljivih materija koje mogu značajno doprineti vašem zdravlju

kupus

Shutterstock

Recept star jedan vek je dokaz da su naši stari spremali dosta jela bez mesa. Ovo nije samo ukusno jelo, već i bogat izvor brojnih hranljivih materija koje mogu značajno doprineti vašem zdravlju. Sastojci koji se koriste u ovom receptu pružaju mnoge benefite za organizam.

Sastojci:

2 glavice crnog luka

1 papričica ili paprika
1 šargarepa
150 g riže
1/2 glavice kupusa
Začini po vašem ukusu: so, suvi začin, biber, lovorov list, začinska crvena paprika

Priprema:

Na malo ulja ili masti prodinstajte crni luk i papričice. Integralnu rižu skuhajte pa je proceđenu dodajte u dinstani luk. Zatim dodajte kupus pa dinstajte sa začinima. Punite paprike pa ih slažite u vatrostalnu činiju. Nalijte sa bujonom i sve stavite u rernu da se kuva oko 45 minuta na 200 stepeni celzijusa.

Zdravstveni benefiti

Crni Luk

Crni luk je bogat antioksidansima, posebno kvercetinom, koji ima antiinflamatorna svojstva i može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Takođe, luk pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i ima antibakterijska svojstva.

Paprike

Paprika je izvrstan izvor vitamina C, koji jača imuni sistem i doprinosi zdravlju kože. Takođe sadrži vitamine A i B6, folate i vlakna koja podržavaju zdravu probavu.

Šargarepa

Šargarepa je bogata beta-karotenom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, neophodan za zdravlje očiju. Takođe, sadrži antioksidanse koji mogu smanjiti rizik od raznih bolesti.

Riža

Integralna riža je odličan izvor složenih ugljenih hidrata, koji pružaju dugotrajnu energiju. Takođe sadrži magnezijum, koji je bitan za pravilno funkcionisanje mišića i nervnog sistema.

Kupus

Kupus je bogat vitaminima K i C, kao i vlaknima koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sistema. Takođe sadrži glukozinolate, koji imaju antikancerogena svojstva.

Začini

Korišćenje začina poput bibera, lovorovog lista i crvene paprike ne samo da poboljšava ukus jela, već i dodaje antioksidante i protivupalne supstance. Biber može poboljšati varenje, dok crvena paprika sadrži kapsaicin, koji može ubrzati metabolizam.

Komentari (0)
Loading