Jedini pravi način da pospremite dom: ,,Metoda sređivanja 5 stvari" štedi i živce i vreme, ovo mogu svi

Vesti 16.05.2024 12:02 0

„Metoda sređivanja 5 stvari“ ima za cilj da pomogne svima koji su preopterećeni neredom ili svojim domom...

haos

Shutterstock

„Metoda sređivanja 5 stvari“ je zamisao KC Dejvis, licencirane profesionalne savetnice i autorke knjige “How to Keep House While Drowning”, kao i osnivačice platforme za mentalno zdravlje ,,Struggle Care".

Metoda je dokazan način da pronađete motivaciju da se uhvatite u koštac sa neredom bez žrtvovanja vašeg nivoa energije ili mentalnog blagostanja. 

Otkrijte sve detalje o „Metodi sređivanja 5 stvari“ da biste sredili svoj prostor.

Uređenje doma

Shutterstock

 
Šta je „Metoda sređivanja 5 stvari“?

„Metoda sređivanja 5 stvari“ ima za cilj da pomogne svima koji su preopterećeni neredom ili svojim domom i može biti posebno korisna za ljude sa ADHD-om ili drugim mentalnim poremećajem. Ideja je prilično jednostavna: samo se usredsredite na razjašnjenje sledećih 5 kategorija stvari: smeće, veš, posuđe, stvari koje imaju mesto i stvari koje nemaju mesto.

Smeće

„Da ne biste bili preopterećeni, morate da obratite pažnju na jednu po jednu [kategoriju] u celom prostoru“, objašnjava Dejvisova u svom videu. Prvo, zgrabite kesu za smeće i  pronađite bilo kakvo smeće koje možete da odložite. Napunite kesu svime što možete da bacite: omote za grickalice, ambalažu od sokova, salvete itd.

Veš

Zatim idite okolo i pokupite zalutali veš i bacite ga u korpu za prljav veš.

Posuđe

Posuđe dolazi posle toga - jednostavno stavite sve prljave tanjire, šolje i pribor u sudoperu. Dejvisova napominje da nije poenta u tome da se svaki zadatak izvrši do kraja. Nećete iznositi smeće, puniti mašinu za pranje sudova ili prati bilo šta tokom procesa. Cilj je stvoriti polaznu tačku kako biste smanjili stres i napor pri donošenju odluka.

Stvari koje imaju mesto

Sledeći zadatak je odlaganje stvari koje imaju svoje mesto. Čista odeća ide u orman, olovke i hemijske idu na sto, knjige na policu i slično. 

Stvari koje nemaju mesto

Stvari koje nemaju mesto treba staviti na gomilu u uglu sobe. Stvari poput od artikala za donaciju i naručenih paketa, mogu ostati na gomili dok ne budete spremni da se nosite sa njima, ili možete pokušati da pronađete privremeno mesto za njih. Kada je sve spremno, možete pokušati da počnete da perete veš, perete sudove ili da napravite pauzu, prenosi Real Simple.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading