Donose sreću: Pet saveta za kupovinu muškatli koje će bujno cvetati

Slobodanka Ćorić Vesti 08.05.2024 16:53 0

One su šarene, dekorativne i raznovrsne. Muškatle su savršen izbor ukoliko želite balkon pun cvijeća tokom sunčane sezone

muškatle

Shutterstock

Ako tražite izdržljivo cveće koje se lako održava i voli da cveta na sunčanim do polusenovitim mestima, muškatle su sjajan izbor. Stručnjaci iz inicijative Pelargonium for Europe (PfE) znaju na šta treba obratiti najviše pažnje pri kupovini muškatli.

1. Odaberite grmolike biljke

Želite li da uživate u svojim muškatlama od prvog dana, odaberite biljke koje imaju toliko listova na snažnim stabljikama da jedva vidite zemlju u posudi. Grmolike muškatle s jakim izdancima imale su dovoljno vremena kod uzgajivača da izrastu u zdrave biljke. Osim lišća, imaju i dobro razvijenu korenovu balu. Muškatlama su potrebne obe stvari za brzi rast.

2. Odaberite muškatle s mnogo pupoljaka

Ako želite da se vaš vrt, balkon ili terasa brzo pretvore u cvetnu, mirnu oazu, vaše muškatle bi od samog početka trebalo da imaju mnogo pupoljaka. Zašto? Muškatle su biljke koje vole svetlost i ona im je potrebna za cvetanje. Tek kad dosegnu određeni prag svetlosti, one počinju da cvetaju. Ako imaju vrlo malo pupoljaka, moraćete da pričekate i nadate se sunčanijim danima u nedeljama pred vama.

3. Kupite pravi broj muškatli

Pre odlaska u vrtni centar trebalo bi da znate koliko biljaka vam je potrebno. Da bi se dobro razvijale, muškatlama je potrebno dovoljno prostora. U posudi veličine 40 cm ima mesta za dve muškatle, u onoj veličine 60 cm ima mesta za tri, a u jedan metar stane ih četiri do pet. U saksiju prečnika 20–25 cm može se smestiti jedna muškatla. Važno: posude s muškatlama treba da budu visoke najmanje 18 cm.

4. Kupite posude odgovarajuće veličine

Osim broja biljaka, trebalo bi da znate i potrebne veličine posuda. Na primer, muškatle u posudama od 11 do 12 cm savršene su za sadnju u balkonskim saksijama, dok su XL pelargonije u posudama prečnika 13 cm ili više prikladnije za žardinjere i druge veće posude jer će od samog početka izgledati sjajno. Muškatle kupujte u pakovanjima od šest komada isključivo ako želite da uložite mnogo vremena i ljubavi u njihovu negu. Imale su malo vremena za rast i potrebne su im nedelje da porastu.

5. Pravo vreme za kupovinu

U Evropi se staklenici pune muškatlama od početka do sredine aprila. Najraznolikiji izbor dostupan je početkom maja. Ako svoje biljke ne možete da zaštitite od hladnoće, nemojte ih kupovati prerano. Muškatle treba saditi na otvorenom isključivo kada noću više ne preti mraz, a danju temperature dosegnu dvocifrene brojeve. U severnim geografskim širinama to je oko sredine maja.

Komentari (0)
Loading