Posadite ove 3 biljke u dvorište i nikada više nećete videti krpelje: Od njihovog mirisa bežaće kao ludi

Slobodanka Ćorić Vesti 26.04.2024 11:14 0

Mesto za sedenje u vrtu možete da ogradite grmovima tih biljaka

žalfija

Shutterstock

Krpelji se najčešće nalaze na lišću i granama niskog grmlja (do visine jednog metra), zatim u šipražju, uz staze za šetanje, ali i u vrtovima i izletištima na koja često odlazimo.

Treba imati na umu da prilikom svakog izleta u prirodu treba da nosite pantalone sa dugim nogavicama, majice ili košulje dugih rukava, i zatvorenu obuću.

1. Redovno šišajte travu i ukrasno grmlje, posebno ivice travnjaka, gde su najčešća staništa krpelja. Pokupite otpalo lišće i pokošenu travu i bacite ih u smeće ili na gomila na kojoj pripremate kompost. Ako smatrate da je potrebno, koristite hemijske repelente na ivicama dvorišta.

2. Krpelji ne vole drvo i šljunak, pa možete da ih iskoristite kao podlogu ispod prostora za sedenje u dvorištu. Mesto za sedenje treba da bude na delu dvorišta koje je tokom dana osunčano i suvo, a ne stalno u hladu, jer krpelji vole vlažna i mračna skrovišta. Takođe, ne postavljajte ležaljke odmah uz grmlje ili zid koji je obrastao zelenilom.

3. Ako ste blizu šume, ili je uz vaše dvorište šumovito područje, na rubovima dvorišta napravite ‘granicu’ od iverja, peska, piljevine ili lomljenog kamena.

4. Krpelji se retko nalaze na mestima gde rastu žalfija ili lavanda, ili grm ukrasne američke borovnice (Callicarpa americana), pa mesto za sedenje u vrtu možete da ogradite grmovima tih biljaka.

5. Pripazite na kućne ljubimce koji se valjaju u travi i trčkaraju vrtom. Obavezno im pregledajte dlaku pre ulaska u kuću i skinite krpelje koje primetite.

Ukoliko je već imate ili planirate da je držite, štalu za krave i koze gradite što dalje od kuće.

Komentari (0)
Loading