Zalivam je samo kad vidim da je korenje pobelelo: Žena premestila orhideju na ovo mesto i ponovo je procvetala

Slobodanka Ćorić Vesti 21.04.2024 21:35 0

Uglavnom je toplo, često je velika vlaga u vazduhu, a baš to im prija

orhidea

Shutterstock

Volite sobno cveće, ali vam nešto ne ide uzgajanje i osetljive biljke kao što su orhideje nikako da vam procvetaju? Žena na jednoj Facebook grupi pokazala je slike "tužne", sasušene orhideje i rekla da biljka nije procvetala već godinama, iako je i dalje živa. Pitala je za savet gde da je premesti, odnosno gde je najbolje držati orhideje u stanu.

Iznenadiće vas šta joj je odgovorila većina žena na to pitanje - iako orhideje držimo tamo gde će ih ukućani ili gosti najbolje videti, na lepom i dekorativnom mestu u stanu gde svi mogu da im se dive, njihov odgovor je kupatilo!

"Držim dve orhideje u kupatilu, i očigledno im prija. Presadila sam ih, ponovo cvetaju, jer vole vlagu ali ne i preterano zalivanje", napisala je jedna članica grupe.

"Moja orhideja takođe nije cvetala par godina, isto sam je premestila u kupatilo i sada izlazi cvet", posavetovala je druga.

Još konkretniji savet je da orhideju postavite kod prozora kupatila, a ne u neki ćošak, kako bi imala i svetlo i vlagu.

"Moja orhideja obožava temperaturne promene u kupatilu, stoji na simsu i cveta stalno. Zalivam je samo kad vidim da je korenje pobelelo", napisala je još jedna članica. Pročitajte i naš savet za brži rast orhideja!

Orhideje tipa phalaenopsis potiču iz tropskih predela, što znači da vole vlagu. Kupatilo kao prostorija u stanu koja je stalno izložena vlazi zbog kupanja i tuširanja, pruža orhidejama slične uslove kao njihov rodni predeo. Uglavnom je toplo, često je velika vlaga u vazduhu, a baš to im prija!

Dobar savet je i da orhideju povremeno pažljivo premestite na par dana u drugu prostoriju. Dva su razloga za to - nema svako prozor u kupatilu, pa ako ga nemate ni vi, premestite je negde gde će na nekoliko sati uživati u Sunčevoj svetlosti. Drugi je taj što previše vlage nije dobra stvar, biljka može da bude izložena stvaranju buđi, a boravak u suvljim i provetrenim prostorijama će sprečiti njenu pojavu.

Komentari (0)
Loading