Mnogo je korisnija nego što mislite! Kora pomorandže je odlična pomoć u čišćenju kuće, evo šta treba da uradite

Vesti 22.04.2024 08:45 0

Kada pojedete pomorandžu, ne bacajte koru. Možete da je iskoristite na mnogo načina.

žena

Shutterstock

Kora pomorandže je veoma korisna pomoć u domaćinstvu. Evo nekoliko praktičnih načina za njenu upotrebu.

Upija mirise iz frižidera

Zbog mnogo različitih namirnica koje se u njemu čuvaju, u frižideru može da se stvori neprijatan miris. Stavite nekoliko komada kore pomorandže na tacnu, pa na policu frižidera i neutralisaće te mirise. Pored kore stavite kašičicu soli koja će upiti višak vlage.

Sredstvo za poliranje nameštaja

Kora pomorandže će odlično ispolirati drveni nameštaj, a kuća će lepo mirisati. Napravite prirodnu tečnost za čišćenje tako što ćete staklenu teglu do pola napuniti korom i sipati alkoholno sirće do vrha. Ostavite da stoji dve nedelje, pa tečnost sipajte u bocu sa raspršivačem. Koristite za brisanje prašine.

hrana

Shutterstock

 

Očistite mikrotalasnu

Lako ćete ukloniti mrlje iz mikrotalasne rerne ako koru jedne pomorandže stavite u činijicu s vodom, ubacite u mikrotalasnu i uključite dva minuta na najjače. Kada se isključi, ne otvarajte još dva minuta. Posle toga vlažnim sunđerom obrišite rernu. Mrlje ćete lako ukoniti, a cela kuhinja će lepo mirisati.

Štiti od komaraca i muva

U kori pomorandže se nalazi velika količina supstance koja je otvrovna za komarce, muve i druge insekte. Kada počnu da vam dosađuju, samo poređajte koru pomorandže na sims prozora i na prag vrata terase – čuvaće vas od komaraca i muva.

Osveživač za obuću

Ostavite koru pomorandže da se osuši na vazduhu, pa je upotrebite kao prirodni dezodorans za obuću. U patike i cipele u kojima se stvara neprijatan miris, stavite uveče po nekoliko komada suve kore koje ste umotali u pamučnu krpicu. Do ujutro će upiti smrad, a obuća će  mirisati osvežavajuće.

Komentari (0)
Loading