Cvetaće raskošnjie nego ikada: Tri saveta iskusnih baštovana za negu ruža

Slobodanka Ćorić Vesti 09.04.2024 16:57 0

Čim se pojave izbojci novih grana treba početi sa zaštitom protiv biljnih vaši koje se na ruži prve pojavljuju

ruže

Shutterstock

Proleće je vreme kada ruže, kraljice bašte, traže pažnju. Posle jesenjeg orezivanja i hladnih zimskih dana proleće je vreme za odgrtanje, orezivanje i zaštitu od biljnih vaši. Ako želite bujne, zdrave i cvetne ruže, morate im pružiti prolećnu obaveznu negu.

Orezivanje ruža

Kada je temeratura prešla 5 stepeni, već lagano možete krenuti sa orezivanjem promrzlih delova ruže kako biste oslobodlili put za nove pupoljke. Što više skinete promrzlih delova, to ćete osloboditi veći protok kiseonika i vode kroz stabljiku. Ne bojte se da skratite malo veći deo grančice, preporučuje se da to bude 5,6 okaca. Posebno treba orezati grane koje rastu ka unutrašnjosti .

ruže

Shutterstock

 

Prihrana ruža

Nakon što ste ružu orezali, ne bi bilo loše da je i nahranite. Kako? Ružu možete dohaniti kupovnim đubrivom koje ćete dodati prilikom okopavanja, a možete dodati i stajsko đubrivo tako što ćete malo poriljati oko sadnica. Vodite računa da ne preterate kako ne biste spalili biljku đubrivom. Podmlađivanje ruža je takođe veoma važno, pa biste mogli stare debele grančice malo da prekratite i samim tim će nove mladice krenuti.

Zaštita ruža

Zaštitite ruže od vaši i bubica tako što ćete na vreme isprskati biljku, čim počnete sa pripremom za letnju sezonu. Ukoliko primetite da je ruža dobila jednu od opasnih bolesti, „zvezdastu pegavost“, trebalo bi odmah da je isprskate sa preparatima koji vam preporuče u poljoprivrednoj apoteci, a ceo postupak prskanja ćete ponoviti sve dok se listovi ne otvore. Sa zaštitom ruža morate krenuti čim počnu da listaju prvi listići, što je polovinom aprila i početkom maja. Tokom sezone bi bilo poželjno prskati ružu na 2 nedelje, a ukoliko je vreme kišovito morate češće jer će voda sprati preparat sa listova biljke.

Idealno vreme za sadnju ruža je jesen, stoga ukoliko želite da proširite svoju baštu i da joj dodate nove sadnice, pričekajte kraj leta (početak oktobra).

ruže

Shutterstock

 

Provereni saveti za uspešno gajenje ruža:

-Veoma je važno izabrati mesto u vrtu gde će ruža imati barem 6 sati sunčevog svetla u toku dana, jer je ovom cveću potrebno mnogo svetlosti za optimalan razvoj i cvetanje.
-Ruže su otpornije na bolesti ukoliko su zasađene u delu bašte gde ima dovoljno cirkulacije vazduha.
-Ruže su biljke sa dubokim korenjem i cvetaće i u sušnim uslovima, ali za lep i bujan izgled neophodno je dosta vode. Zemlja oko korena treba biti vlažna, ali ne samo površinski, već i u dubini, tako da je bolje zalivati ređe ali u većim količinama.
-Kad se primenjuje terapija ili orošavanje ruže, tretiraju se svi delovi biljke, a ne samo oni koji su na vrhu.
-Bitno je da se za orezivanje uvek koriste dobro naoštrene makaze. 

Komentari (0)
Loading