Nema potrebe da je bacate u smeće: Evo šta učiniti da orhideja ponovo procveta

Slobodanka Ćorić Vesti 05.04.2024 16:37 0

Nema potrebe da je bacate u smeće: Evo šta učiniti da orhideja ponovo procveta

orhideja

Shutterstock

Orhideja (Phalaenopsis spp.) je jedna od najpopularnijih vrsta cveća, zahvaljujući lakoj nezi i dugotrajnom šarenom cveću. Ako imate orhideju koja je prestala da cveta, nema potrebe da je bacate u smeće. Možda samo pravite neku od grešaka i zato ne cveta.

Evo kako da naterate svoju orhideju da ponovo procveta da biste mogli da uživate u njenim predivnim cvetovima u skoro svakom godišnjem dobu.

Koliko često orhideje cvetaju?

U divljini, orhideje cvetaju samo jednom godišnje – u proleće i leto. Međutim, kada se orhideje uzgajaju u zatvorenom prostoru, one mogu cvetati više puta godišnje – potencijalno svakih 3 do 6 meseci. Ali ako želite da orhideje ponovo cvetaju, važno je da očuvate zdravlje vaših biljaka i dozvolite da orhideje neko vreme miruju pre nego što ponovo procvetaju, piše telegram.hr.

Orhideja zimi miruje

Baš kada počinjemo da osećamo zimsku teskobu, orhideje takođe ulaze u fazu mirovanja. Ali kada dođe proleće, orhideji će možda trebati pomoć da ponovo procveta. Tokom jeseni i zime, vaša orhideja je izgubila sve svoje cveće i izgleda kao da više neće procvetati. Ne brinite: orhideja je u stanju mirovanja i možda će joj trebati malo više ljubavi da ponovo procveta. Evo kako da to ostvarite.

Mirovanje daje vašoj orhideji priliku da se odmori i omogućava joj da zameni hranljive materije koje su potrošene dok je biljka cvetala. Tokom mirovanja, hranljive materije i voda ostaju uskladišteni u listovima orhideje dok im ponovo ne budu potrebni. Možete očekivati da će mirovanje trajati od 6 do 9 meseci. Jer, kao i ljudi, svaka orhideja je drugačija, ali sigurno, vaša orhideja može ponovo da procveta.

Kako učiniti da orhideja ponovo procveta?

Ako vašoj orhideji treba malo više motivacije da procveta, sledite ovih pet jednostavnih koraka:

1. Đubrenje

Počnite da đubrite svoju biljku svake druge nedelje potpuno izbalansiranim đubrivom, onim označenim kao „pojačivač cvetanja“ ili čak onim posebno dizajniranim za orhideje. Razblažite đubrivo do polovine jačine (što znači pola normalne preporučene količine) u vodi pre nanošenja na tlo. Za orhideje se mogu koristiti i folijarna đubriva.

2. Povećajte svetlost

Povećanje nivoa svetlosti takođe može olakšati cvetanje ako je vaša orhideja dalje od prozora. Ako je moguće, postavite je na istočni ili zapadni deo kuće ili stana.

3. Pronađite novo mesto za svoju biljku

Da biste pomogli vašoj orhideji da prikupi energiju za ponovno cvetanje, postavite biljku na mesto koje prima jako, ali indirektno svetlo i držite biljku na standardnoj sobnoj temperaturi između 15 i 20° C. Tokom zimskog perioda, premestite svoju orhideju na hladnije mesto. Držite svoju biljku na novoj lokaciji dok ne pokaže predivno cveće.

4. Orhideju presadite u veću posudu

Presađivanje orhideja u veće saksije može poboljšati zdravlje vaše biljke i povećati verovatnoću cvetanja, posebno ako nikada ranije niste presađivali orhideju u saksiju. Kupljene orhideje se često stavljaju u mahovinu i u plastične posude koje zadržavaju previše vlage i mogu izazvati truljenje korena orhideje. Ali ovo se može izbeći presađivanjem orhideja u kontejner sa drenažnim rupama i korišćenjem mešavine za orhideje na bazi kore koja omogućava da voda nesmetano odvodi.

5. Obezbedite redovnu negu

Redovno zalivajte svoju orhideju, a možda ćete želeti da povećate vlažnost tako što ćete zamagliti vazduh ovlaživačem. Nanesite organsko, tečno đubrivo razblaženo do ¼ jačine otprilike jednom mesečno da biste podstakli vašu orhideju da ponovo cveta.

Na kraju, ako se pravilno brine, orhideje mogu da žive 15 do 20 godina i često će cvetati jednom ili dva puta godišnje uz minimalan napor.

Komentari (0)
Loading