Kada upalite bojler uradite ovo i račun će biti duplo manji: Električar otkrio zanimljiv trik

Slobodanka Ćorić Vesti 31.03.2024 18:00 0

Jedna od zanimljivosti na koju je ukazao serviser je da podešavanje termostata na određenu temperaturu može imati veliki uticaj na stvaranje kamenca u bojleru

bojler

Shutterstock

Mnogo je mišljenja o tome da li je bolje da bojler bude stalno uključen ili da se uključuje po potrebi. Međutim, serviseri kućnih aparata imaju svoje mišljenje o ovoj temi. Ističu da odluka da li će bojler držati stalno uključen ili ga uključiti po potrebi zapravo zavisi od više faktora.

Broj članova domaćinstva

Jedan od ključnih faktora je broj članova domaćinstva. Prema rečima majstora, samci ili bračni parovi mogu da uštede energiju i novac uključivanjem bojlera samo po potrebi. S druge strane, veće porodice će verovatno imati koristi od stalnog uključivanja bojlera, jer će nekome uvek biti potrebna topla voda.

Namena bojlera

Svrha bojlera takođe igra veliku ulogu. Ako je bojler namenjen samo za tuširanje, možda bi bilo logičnije da ga povremeno uključite. S druge strane, ako se radi o većem protočnom bojleru koji se koristi i u kuhinji, verovatno će biti potrebno da ga ređe isključujete, piše „Espreso”.

Jedna od zanimljivosti na koju je ukazao serviser je da podešavanje termostata na određenu temperaturu može imati veliki uticaj na stvaranje kamenca u bojleru. Prema njihovim rečima, podešavanje termostata na 55-60 stepeni može sprečiti stvaranje kamenca, dok veće postavke termostata mogu dovesti do povećanog stvaranja kamenca, posebno u uslovima tvrde vode.

Na kraju, važno je napomenuti da će odluka o tome da li da bojler bude stalno uključen ili da se uključi kada je potrebno zavisi od individualnih potreba i uslova svakog domaćinstva. Ušteda energije i produženje životnog veka bojlera su važni faktori koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja ove odluke.

Komentari (0)
Loading