Premestite ih odmah: Evo zbog čega ne treba držati sobne biljke na prozorskim daskama

Slobodanka Ćorić Vesti 23.03.2024 08:45 0

Nemaju sve biljke iste potrebe, a neke od najčešćih sobnih biljaka neće biti srećne pored prozora

cveće

Shutterstock

Jedno od najupečatljivijih mesta na koje mislite da postavite svoju novu biljku bi zapravo moglo biti najgore mesto za njih, a to je – prozorska daska.

Možda bi bilo primamljivo da svoju kućnu biljku postavite na prozorsku dasku, gde će stvoriti prelepu siluetu i dobiti više svetlosti, ali to zapravo može biti veoma štetno za vašu biljku. Nemaju sve biljke iste potrebe, a neke od najčešćih sobnih biljaka neće biti srećne pored prozora.

Ovo uključuje ljubičice i ljiljane, koji mogu dobiti sprženo lišće i crne pruge od previše sunca. Prema Kraljevskom hortikulturnom društvu, druge uobičajene biljke koje neće uživati u direktnoj sunčevoj svetlosti uključuju zeleni ljiljan, svekrvin jezik, bršljan, paprati i begonije.

Međutim, ako zaista želite da koristite prozorsku dasku za izlaganje biljaka u svom domu, onda sigurno imate neke mogućnosti, ali morate pažljivo odabrati biljku koja će uspevati na puno direktne sunčeve svetlosti. Gardener’s World objašnjava da položaj vašeg prozora takođe čini razliku, jer više biljaka može tolerisati da bude na prozorskoj dasci okrenutoj severu nego na zapadu ili jugu.

Na svetlom prozoru koji ima mnogo sunca, trebalo bi da se odlučite za biljku aloe vere, kaktuse i sukulente. Ako tražite biljku koja cveta, onda su i geranijum i bugenvilija odličan izbor i dobro se slažu, a obe biljke vole puno sunce.

Takođe je važno zapamtiti temperaturne fluktuacije koje se dešavaju na prozorskoj dasci. Često ove oblasti u kući mogu oscilirati od promaje i hladnoće do do jake vrućine, pa ako primetite da vaša biljka ne reaguje dobro na svom mestu, premestite je negde drugde gde će uspešnije rasti i razvijati se.

Komentari (0)
Loading