Budite oprezni: Jagorčevina, jedan od najprepoznatljivijih vesnika proleća, može biti veoma opasna

Slobodanka Ćorić Vesti 19.03.2024 08:40 0

Na sreću, ne zahtevaju preteranu negu, a uz pravilnu negu mogu raskošno cvetati i do pet godina

Budite oprezni: Jagorčevina, jedan od najprepoznatljivijih vesnika proleća, može biti veoma opasna

vikipedija

Jedan od najprepoznatljivijih vesnika proleća je jagorčevina , koji u rečniku cveća simbolizuje mladost i mladu ljubav. Uzgajanje jagorčevina  iz semena je prilično zahtevno, pa je uobičajeno kupiti gotovu sadnicu u fazi pupoljka ili cvetanja.

Na sreću, ne zahtevaju preteranu negu, a uz pravilnu negu mogu raskošno cvetati i do pet godina. Cveće može biti žuto, crveno, roze, ljubičasto i braon. Ako ih uzgajate kao sobne biljke, postavite ih na mesto sa puno svetlosti, ali ne na direktnom suncu i što dalje od radijatora.

Jagorčevina  voli hladna i vlažna staništa i veoma je važno da ga redovno zalivate. To znači, čim primetite da je zemlja počela da se suši, dodajte vodu. Ako se zemlja potpuno osuši, velika je šansa da će biljka uginuti jer će se njeno korenje teško oporaviti. Takođe, važno je redovno uklanjati požutele listove i uvele cvetove. Ako ćete u bašti saditi  jagorčevinu , neka zemlja bude bogata humusom, piše D&D. Imajte na umu da je  jagorčevina otrovna za kućne ljubimce, pa ako imate nekog ko voli da gricka biljke, držite ih što dalje.

Komentari (0)
Loading