Stručnjaci za uređivanje enterijera upozorili: Ove četiri kombinacije boja izbegavajte u svom domu

Olja Jelić Vesti 12.03.2024 22:00 0

Uređivanje enterijera zna izgledati vrlo jednostavno, ali zapravo zahteva puno vremena i pažnje, jer samo jedna sitnica može potpuno pokvariti utisak cele prostorije.

Dom

Shutterstock

Uređenje enterijera zna izgledati vrlo jednostavno, ali zapravo zahteva puno vremena i pažnje, jer samo jedna sitnica može potpuno pokvariti utisak cele prostorije.

Kako prenosi portal Livingetc, dizajneri enterijera otkrili su četiri kombinacije boja koje nikako ne biste trebali da spajate u istoj prostoriji. Umesto toga, ponudili su koje su opcije mnogo bolje i efektivnije za vaš dom.

Roze i crna

Iako veliki kontrast može biti idealan način za dodavanje karaktera i stila svom domu, dobro razmislite pre nego što se odlučite na kombinaciju roze i crne boje. Kombinacija ovih boja može da deluje previše ekstremno, naročito ako se previše koriste.

"Roze i crna mogu da stvore jak kontrast koji nije idealan za enterijere, pogotovo ako koristite svetle tonove. One se međusobno poništavaju na upečatljiv način i stvaraju neugodnu sliku. Umesto toga, predlažem uparivanje roze sa neutralnim tonovima kao što su siva, bež pa čak i smeđa za pravi vizualni balans", navodi Džejn Lokhart, osnivačica kompanije Jane Lockhart Design.

Narandžasta i žuta boja

Obe boje su odlične za enterijere i mogu dodati dozu jeseni u vaš dom, ali ne biste trebali da ih kombinujete. 

"Prema mom mišljenju, narandžastu i žutu nikada ne bi trebalo spajati. Previše su uznemirujuće kada su u kombinaciji. Međutim, ako želite uvrstiti narandžastu, možete je upariti sa smeđom, tamnoplavom ili gotovo crno-zelenom za opuštajuću paletu", objasnila je Lusi Ajres, osnivačica 22 Interiors.

Ljubičasta i narandžasta

Dizajnerka enterijera Grej Džojner istakla je kako ljubičastu i narandžastu nije dobro zajedno koristiti za dom. Ona je objasnila da je kombinacija ovih boja odlična za dresove sportskih ekipa. Dizajnerka Sara Barnard dodala je da se u enterijeru koriste prirodnije nijanse ljubičaste, a uz njih svakako možete kombinirati zelenu, belu i roze boju.

"Dobra ideja je odabrati prirodne nijanse poput patlidžana, lavande i jorgovana za prizemniji učinak, posebno za one koji se boje prezasićenih prostora dok traže pozitivne osećaje radosti i mirne ljubičaste boje", istakla je Sara Barnard.

Crvena i zelena

Kombinacija crvene i zelene boje ostavlja utisak da ste u novogodišnjem raspoloženju. Ukoliko želite da imate crvenu boju u svom domu, bolje je kombinujte sa sivom, jer ona može prizemljiti crvenu i stvoriti utisak ugodnijeg prostora. Ako baš volite kombinaciju zelene i crvene, postoje načini kako da ih kombinujete.

"Postoje mnoge nijanse crvene i zelene koje se lepo slažu, kao što je svetlozelena sa tamnijom crvenom koja izgleda neverovatno. Sve je u izbegavanju primarnih boja i igranju nijansama ako želite da izbegnete praznični utisak" istakle su dizajnerke enterijera Džena Čoate-Džejms i Mariana Ugarte.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading