Selen je za devojke koje žele da se udaju: Veruje se da žena u džepu treba da nosi ovu biljku

Slobodanka Ćorić Vesti 07.03.2024 15:55 0

Ukoliko devojka želi da se momak zaljubi u nju, napravila bi venac od margarete

cveće

Shutterstock

Mnoge biljke korišćene su od davnina u narodnoj medicini. Međutim, u prošlosti se takođe verovalo da neke od njih imaju i magijske moći.

Ukoliko devojka želi da se momak zaljubi u nju, napravila bi venac od margarete, a ako želi da joj muškarac ostane veran, nosiće grančicu selena. Ovo su biljke za koje se verovalo da imaju neverovatne moći:

Kantarion

Kantarion je, prema starom verovanju, biljka koja posebno čuva žene i njihovo zdravlje. Verovalo se da žena treba u džepu nositi cvet kantariona, kao i da pije nezaslađen čaj od ovog cveta.

cveće

Shutterstock

 

Margareta

Od semena ovog cveta nekad su se pravile ogrlice koje su predstavljale ljubavnu amaliju. Dovoljno je bilo da devojka kroz ogrlicu pogleda mladića koji joj se sviđa i on će biti njen.

Smilje

Mirisno smilje je nekada bila omiljena ženska amjalija. Ukoliko žena želi da sačuva svog muža od drugih žena, dovoljno je bilo da sa sobom nosi grančicu smilja.

Selen

Selen je bio namenjen devojkama koje žele da se udaju. Trebalo je da se svakodnevno nosi grančica selena blizu tela, a jednom nedeljno devojka koja želi da stupi u brak treba da se okupa u vodi u kojoj je prethodno potopila ovu biljku. Magijsko delovanje selena privuklo bi srodnu dušu.

Komentari (0)
Loading