Namestite ovako bojler: Plaćaćete manje struju već sledećeg meseca

Slobodanka Ćorić Vesti 05.03.2024 16:30 0

Projekat „Bolja energija“ i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) predlažu nekoliko načina na koje ćete moći da ostvarite značajne uštede i eventualno poboljšate stanje na računu već sledećeg meseca

bojler

Shutterstock

Ponekad svojim lošim navikama doprinesemo tome da velika suma iz kućnog budžeta ode na nepotrebno veliki račun za struju.

Projekat „Bolja energija“ i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) predlažu nekoliko načina na koje ćete moći da ostvarite značajne uštede i eventualno poboljšate stanje na računu već sledećeg meseca:

1. Obične sijalice traju 1000 sati, a štedljive sijalice traju 10 puta duže

Kad god je moguće, koristite dnevnu svetlost tokom dana, ugasite sve sijalice u stanu kada vam nisu potrebne i obavezno ih zamenite LED sijalicama.

2. Kuvanjem u ekspres loncu vreme kuvanja i potrošnja energije se smanjuju dva do tri puta

Hranu treba pripremati u poklopljenim posudama, čime se štedi 20 odsto energije, a ako ugasimo šporet nekoliko minuta pre nego što je jelo gotovo, uštedećemo još najmanje 10 odsto struje.

3. Očistite bojler od kamenca i vaš račun za struju će biti 30 posto manji

Bojleri troše oko 20 odsto ukupne energije ili oko osam odsto energije u domaćinstvu. Najbolje je uvek držati termostat na maksimalno 60 stepeni, uz redovno čišćenje.

4. Isključite sve uređaje u stanu koje u tom trenutku ne koristite

Potrošnja uređaja u mirovanju može da dostigne i do šest odsto ukupne potrošnje u domaćinstvu.

5. Račun za struju biće manji ako mašine za pranje i sušenje veša uključujete samo noću

Struja je četiri puta jeftinija u vreme niže tarife, bubanj uvek treba da bude napunjen, to je jeftinije nego da mašinu dva puta palite do pola. Pri kupovini vodite računa o energetskoj klasi jer tako možete uštedeti i do 50 posto električne energije, prenosi Mondo.

 

Komentari (0)
Loading