Jesu li se jaja pokvarila? Proverite na 4 načina pre nego što ih bacite

Vesti 02.03.2024 20:25 0

Sva četiri navedena koraka su izuzetno jednostavna, a ako ih primenite, lako ćete proveriti da li su se jaja pokvarila...

jaja

Shutterstock

Da li ste znali da jaja kupljena u supermarketu mogu da izdrže samo 3 do 5 nedelja u frižideru? U ovo vreme kada je sve skupo i preskupo, svi smo konačno pažljiviji da ne bacamo hranu, ali kada je vreme da je bacimo? Donosimo vam nekoliko trikova koji će vam pomoći da saznate da li su se jaja pokvarila?

jaja

Shutterstock

 

Sva četiri navedena koraka su izuzetno jednostavna, a ako ih primenite, lako ćete proveriti da li su se jaja pokvarila... Ovi trikovi mogu da vas spasu od stomačnih tegoba, neukusnog doručka i salmonele (da biste to izbegli, potrebno je pravilno zagrejte sveže jaje!).

Ispod su 4 koraka za proveru - da li su jaja pokvarena...

Proverite datum na pakovanju jaja

Kada želite da proverite da li su se jaja pokvarila, nije pametno gledati rok trajanja. Ali ako je prošlo samo nekoliko dana od datuma isteka, možda nećete morati da ih bacite, već prvo koristite sledeća 3 trika da proverite da li su jaja pokvarila. Ako je prošlo više od nedelju dana od isteka roka trajanja, može se pretpostaviti da jaja više nisu dobra za jelo.

Probajte test plutanja

Ako želite da koristite ovaj trik da proverite da li su jaja pokvarena ili sveža, biće vam potrebna čaša vode. Napunite čašu do ¾ vode i ubacite u nju jaje. Ako jaje potone na dno čaše i leži na dužoj strani, to znači da je bezbedno za konzumiranje. Ako lebdi na površini, to znači da se verovatno pokvario. Ili bacite takvo plutajuće jaje u smeće ili uradite sledeća 2 koraka da proverite da li su se jaja pokvarila.

Pomirišite jaje

Iako je test plutanja veoma pouzdan metod provere da li su se jaja pokvarila, ipak se morate osloniti na sopstvena čula. Na primer, vaš nos može vrlo dobro da kaže da li su se jaja pokvarila.

Razbijte jaje u činiju i dobro ga pomirišite. Sveža jaja obično nemaju nikakav miris, ili jednostavno mirišu sveže, ali ako jaje ima neprijatan miris, na primer na sumpor, mora da se pokvari. Morate baciti takvo jaje i dezinfikovati posudu u kojoj je bilo.

Pažljivo gledajte

Ako su se jaja pokvarila, ona će vam to nekako ,,saopštiti". Pokvareno jaje možete prepoznati čak i kada je u ljusci. Pokvareno jaje će imati male pukotine ili praškasti sloj, što je jasan znak prisustva velike količine bakterija ili plesni, odnosno da su se jaja pokvarila.

Ako je jaje napuklo, obratite pažnju na njegovu belu boju kada ga otvorite. Ako belanca ima ružičasti sjaj, a žumance se potpuno raspalo, jaje je definitivno pokvareno, objašnjava Health Line

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading