Cvet "koji je dosadio i Bogu i narodu", ponovo postao najtraženiji: Evo kad i kako se sade muškatle - kraljice balkona

Slobodanka Ćorić Vesti 29.02.2024 10:23 0

U Srbiji gotovo da nema balkona koji ne krase muškatle. Muškatle su lake za negu, nisu skupe, jedinstvenog su izgleda i imaju cvetove nežnih i lepih boja

muškatle

Shutterstock

Naše bake gajile su ih s velikom ljubavlju, ukrašavale su njima prozore i tremove, ponosno ih pokazivale komšinicama uživajući u njihovoj zavisti i velikodušno poklanjale pelcere, ljubomorno čuvajući svoje tajne “recepte” uzgajanja omiljenog cveća.

Ovaj cvet, nezaobilazna dekoracija uličnih kandelabara i žardinijera, kamenih mediteranskih terasa i prozora tipičnih engleskih kućica uzgaja se podjednako u toplim i hladnim podnebljima, a kod nas je dugo bio potcenjen i skrajnut “jer je dosadio i Bogu i narodu”. No, poslednjih godina vraća se na velika vrata, pre svega zahvaljujući brojnim hibridima koji izgledaju zaista spektakularno, poneki od njih ni nalik starim dobrim muškatlama.

Počinje da cveta u proleće i ne staje do jeseni, izuzetno je zahvalna i izdržljiva, a potrebno joj je vrlo malo nege da bi zablistala u punom sjaju. Danas postoji nekoliko stotina sorti muškatli koje se po načinu rasta dele na dve velike grupe – uspravne i viseće, bršljanolike pelargonije, a među njima ima onih s karakterističnim mirisom listova (potiče od etarskih ulja), ali i sorti čiji zeleni delovi imaju aromu limuna, narandže, jabuke…

 Za koju god vrstu da se odlučite, imaćete cele sezone balkon (ili prozor) koji će privlačiti poglede, jer će vas muškatla za minimalnu negu i trud nagraditi obilnim, raskošnim cvatom. Ovo cveće izuzetno atraktivno deluje u visećim saksijama, a posude s muškatlama daju poseban šmek dvorištu i vrtu.

Kako se gaji muškatla

Idealna zemlja za muškatle jeste supstrat od treseta krupne granulacije kojem se dodaje 15% kamenčića ili stiropora, kako bi se dobila što veća rastresitost i poroznost. Ovim biljkama odgovara što veća količina kiseonika oko korena, pa vodite računa o tome da zemlja ne bude previše nabijena. Pošto je poreklom iz južnih delova Afrike, bilo bi logično da joj odgovaraju tropske temperature, ali im nikako ne prijaju velike vrućine (preko 30°C), na kojima jednostavno prestaju da rastu, dok na nižim (od 10°C) tonu u zimski san. Međutim, ukoliko se živa na termometru spusti ispod nule, biljka će uginuti. Kada birate vrstu, vodite računa o tome da neke bolje uspevaju u polusenci (obično one s tamnijim cvetovima, mada postoje bordo hibridi kojima prija kad “uprži zvezda”), dok drugima savršeno odgovaraju mesta izložena direktnom suncu.

Nega muškatli

Zalivaju se kada se gornji sloj supstrata prosuši, ali tokom vrelih letnjih meseci voda im se mora dodavati svakodnevno. Saksije s muškatlama moraju imati po nekoliko rupa za drenažu jer postoji opasnost da im usled zadržavanja vlage istruli koren. Prvih petnaest dana nakon sadnje zalivaju se čistom vodom, a onda se obavezno počinje s prihranom: u periodu cvetanja na svakih desetak dana u vodu za zalivanje dodaje se tečno đubrivo za muškatle. Tokom leta, u kasnim popodnevnim satima (nikako po jakom suncu) trebalo bi ih tuširati odstajalom vodom i tako dodatno rashladiti, ali ovo se ne preporučuje ako su noći svežije. Da biste produžili period cvetanja, redovno uklanjajte uvele cvetne glavice i požutele listove.

Komentari (0)
Loading