Odavno bi trebalo da su u smeću: Ako ovih 8 stvari držite u zamrzivaču, odmah ih bacite

Slobodanka Ćorić Vesti 23.02.2024 16:40 0

Smanjite otpad i olakšajte sebi život

frižider

Shutterstock

Zamrzavanje hrane, bilo sveže ili kuvane, štedi novac, smanjuje otpad i olakšava život da imamo spreman zdrav obrok kada nemamo vremena za kuvanje. Ipak, s vremena na vreme proverite fioke, sigurno ima stvari koje su odavno trebale da budu u smeću.

Smrdljive kocke leda

Nema ništa osvežavajuće u tome da popijete gutljaj ledene vode i osetite ukus belog luka koji ste prošle nedelje stavili u zamrzivač. Naime, kada kockice leda poprime mirise, nikada ih se neće otarasiti. Najbolje ih je baciti i napraviti nove. Obavezno zamrznite vodu u posudi sa poklopcem ili zatvorenim kesama.

Zaboravljena jela

Korisno je i jeftinije planirati obroke unapred, pripremiti i zamrznuti kuvanu hranu kako se ne bismo trošili na restorane i dostavu u danima kada nemamo vremena za kuvanje. Ali da li ste znali da kuvana jela treba jesti u roku od tri meseca od smrzavanja? Da biste bili sigurni kada ste nešto zamrznuli, najbolje je koristiti etikete i označiti datume.

Povrće sa komadićima ledenih kristala

Ako komad hrane predugo stoji u zamrzivaču ili nije dobro zatvoren, na njemu se mogu formirati kristali leda, što znači da je vreme da ga bacite. Zamrznuto povrće može da se čuva u zamrzivaču do tri meseca.

Meso sa komadima ledenih kristala

Ako meso predugo stoji u zamrzivaču, može se osušiti i postati neukusno. Ako primetite kristale leda na njemu ili ne možete da se setite kada ste ga smrzli, najbezbednije je da ga bacite. Važno je zapamtiti da meso pre zamrzavanja treba dobro zatvoriti u posudu ili kesu.

Pekarski proizvodi sa kremastim punjenjem

Nakon što ste se potrudili da pripremite rolnice ili neku drugu poslasticu punjenu krem sirom ili čokoladom, sigurno ne želite da bacite ostatke. Međutim, to nisu obroci koje treba zamrznuti, jer u zamrzivaču ne izdrže dugo, ni mesec dana.

Ostaci koje ne možete prepoznati

Možda ste pre nekoliko meseci mislili da je dobro zamrzavanje nešto što ne želite da bacite, ali više ne znate šta je to tačno ni koliko dugo je na ledu. Zbog toga je bolje ne rizikovati, već jesti nešto sveže.

Stari sladoled

Premda se retko dogodi da sladoled u zamrzivaču stoji predugo, i to se može desiti. Ako stoji duže od tri ili četiri meseca, vreme je da ga bacite, piše Reader’s Digest.

Hleb

Uopšte nije loša ideja smrznuti višak hleba. Ali, morate ga dobro zamotati u plastičnu foliju, a onda još i u sloj aluminijumske folije. Naime, ako se ne čuva pravilno, brzo će propasti, na njemu će se stvoriti kristali leda, promeniće i teksturu i ukus. Dodatni trik za zamrzavanje hleba je da ga podelite odmah na kriške pa vadite po potrebi.

Komentari (0)
Loading