Tiganj vam se iskrivio? Ne bacajte ga, evo kako možete da ga ispravite sami, i to u kuhinji

Vesti 29.01.2024 15:39 0

Nedavno ste kupili tiganj, a on se iskrivio i ne leže dobro na ringlu. Evo zašto se to dešava i kako da ga ispravite.

tiganj

Shutterstock

Verovatno se trudite da posle prženja, tiganj što pre operete kako se u njemu ne bi ukorili ostaci hrane. Ali, to je potpuno pogrešno i loše utiče na materijal. Najbolje je da ga odložite sa strane i pričekate da se ohladi. Tada ga operite. Kada vreo tiganj sipate hladnu ili mlaku vodu dolazi do termičkog šoka. To će dovesti do krivljenja tiganja, on onda neće dobro leći na ringlu i neće se ravnomerno zagrejati. Pojaviće se toplija i hladnija mesta zbog kojih prženje neće biti ravnomerno. Ako su se na dno tiganja zalepili ostaci hrane, kad se potpuno ohladi dodajte toplu vodu i deterdžent za pranje sudova, ostavite neko vreme da se razgradi pa ga operite.

Ako već imate iskrivljen tiganj, nema druge nego da pokušate da ga izravnate. Stavite ga na peškir koji ste raširili na ravnoj, čvrstoj površini, poput radne ploče u kuhinji ili poda. Drugi peškir stavite preko izbočenog ili ulubljenog dela tiganja. Lagano lupkajte gumenim čekićem dok se tiganj ne izravna. Kad vam se čini da je ravan, stavite ga na šporet da proverite da li će leći celom površinom na ringlu. Ako neće, još malo ga lupkajte. Podrazumeva da neće izgledati kao nov niti će biti tako ravan, ali će svakako prženje u njemu biti bolje.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading