Pidžama mora da se pere svaki treći dan: Kako biste izbegli kožne infekcije ne zaboravite ove higijenske navike

Olja Jelić Vesti 13.01.2024 08:10 0

Spavanje bez odeće višestruko je korisnije za zdravlje nego da u krevet idete u pidžami, tvrde pojedini dermatolozi, ali kada dođe zima, nekima je neophodna.

Pidžama

Shutterstock

Spavanje bez odeće višestruko je korisnije za zdravlje nego da u krevet idete u pidžami, tvrde pojedini dermatolozi, ali kada dođe zima, nekima je neophodna.

Iako se pidžama nosi samo tokom spavanja, mnogi i ne vode računa o tome koliko je dugo nose i zaboravljaju da one mogu da budu leglo bakterija i razlog kožnih infekcija.

- Pojedini ljudi pidžamu oblače direktno na kožu, bez donjeg veša, pa je zbog toga preporučljivo da se ona pere češće. Pidžama mora da se pere posle trećeg nošenja ukoliko se oblači bez donjeg veša - objašnjava stručnjak Harpa Gretarsdetir.

Gretarsdetirova ističe i da je veoma važno da se okupamo pre nego što obučemo pidžamu, a ukoliko nosimo veš, možemo da produžimo njeno nošenje čak do sedam dana i to je krajnji rok posle kog je potrebno da se opere.

- Redovno pranje pidžame posle nekoliko korišćenja ubiće bakterije, gljivice i sprečiti neprijatne mirise, pa je vrlo važno da je perete na što višoj temperaturi, ukoliko boja i materijal to dozovljavaju - objašnjava Gretarsdetirova.

Pidžama

Shutterstock

 

Evo nekih posledica koje se mogu javiti ako ne menjate pidžamu na vreme.

Većina ljudi ima malu količinu stafilokoka, bakterija koje se nalaze na koži, u nosu, ustima i ne uzrokuju nikakve tegobe. Ako noćima nosite istu pidžamu, broj ovih bakterija se povećava, a kroz ogrebotine mogu ući pod kožu i uzrokovati opasne infekcije.

Grinje se hrane mrtvom kožom, pa ih privlače vaš krevet i pidžama, koji su puni mrtvih ćelija kože. Prljave pidžame privlače još više grinja, što može dovesti do respiratornih problema, posebno tokom sna.

Pidžama upija znoj tokom noći, a bakterije se naročito brzo razmnožavaju na mračnim i vlažnim mestima, pa otuda i neprijatni mirisi, prenosi Informer.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading