Da li je VOĆE pravi izbor za DORUČAK? Nutricionisti su KONAČNO razbili mitove

Vesti 15.02.2022 08:00 0

Voće je jedna od namirnica za koju se vezuju mnogi mitovi

Da li je VOĆE pravi izbor za DORUČAK? Nutricionisti su KONAČNO razbili mitove

pixabay

Jedna od namirnica za koju se vezuju mnogi mitovi je voće.

Iako je poznato da je voće izuzetno zdravo po ljudsko zdravlje, pojedini pogrešno smatraju da voće nije dobar izbor za doručak.

OneFit tim sertifikovanih nutricionista, odlučio je da razreši tu misteriju i odlučio da pomogne.

OneFit tim smatra da ne postoje naučni dokazi da je voće za doručak na bilo koji način štetno po zdravlje.

Idealno vreme za jedenje voća prate razna verovanja u koja spadaju ovi mitovi i zablude: Voće uvek treba jesti na prazan stomak – Ovo je mit zasnovan na verovanju da jedenje voća sa hranom izaziva nadimanje i gasove. Istina je da jedenje voća tokom obroka doprinosi osećaju sitosti zbog čega može da pomogne smanjenje unos kalorija. Voću se smanjuje nutritivna vrednost ako se unosi pre ili nakon jela – Ovo je takođe mit zasnovan na verovanju da se hranljiva vrednost voća smanjuje u zavisnosti od vremena unosa. Tačno je da sistem za varenje nutrijente iz voća apsorbuje isto bez obzira na vreme unosa voća. Osobe sa dijabetesom voće treba da jedu 1-2 sata pre ili posle jela – Ne samo da je ovo mit, već je i loš savet za osobe koje imaju dijabetes. Istina je upravo suprotna, jer šećeri iz voća brže ulaze u krvni sistem kada se voće jede zasebno, zbog čega se osobama sa dijabetesom savetuje da voće unose sa hranom. Voće je najbolje jesti poslepodne – U pitanju je još jedan mit. Ne postoje naučni dokazi koji idu u prilog tvrdnji da je voće za doručak loš izbor, kao i da je voće najbolje jesti poslepodne. Voće ne treba jesti posle 14h – Ovaj mit direktno anulira prethodni mit o voću i zasnovan je na uverenju da voće brže povećava nivo šećera u krvi ako se jede nakon 14h. Kao i kod prethodnog mita, ne postoje naučni dokazi da voće i hrana bogata ugljenim hidratima podižu nivo šećera u krvi brže ukoliko se unose posle 14h.

Iz svega navedenog možemo da zaključimo da je unos voća dobar u toku celog dana, zbog čega slobodno možeš da jedeš voće za doručak.

Recept za doručak sa borovnicama, malinama, kupinama i jagodama

Da li je VOĆE pravi izbor za DORUČAK? Nutricionisti su KONAČNO razbili mitove

pixabay

 

Možete ih kupiti sveže u  sezoni, a van sezone možete ih naći i jeftinije, a uz jednake nutritivne vrijednosti, u zamrznutom staranju. One su savršeni kao dodatak žitarica ili jogurta, ili pomešane u frapeu, za one koji vole brzi doručak. Pored toga, veoma su zdrave. Borovnice pozitivno utiču na memoriju i motoričke sposobnosti, kao i na krvni pritisak i metabolizam. Takođe imaju i manje kalorija od mnogih drugih vrsta voća, tako da ih možete jesti bez brige o vašem struku.

Jedna šolja jagoda sadrži punu preporučenu dnevnu dozu vitamina C, uz velike količine folne kiseline i vlakana. Kao i borovnice, i jagode su dobre za srce, dok su maline dobre za kosti i bogate vlaknima, kao i vitaminom C.

Komentari (0)
Loading