Pokvasili ste mobilni? Pirinač neće mnogo pomoći, ovo je najbolji način da ga spasite!

Vesti 20.12.2023 14:24 0

Svi znamo za trik sa pirinčem kada se desi da mobilni telefon upadne u vodu ili se pokvasi. Ali postoji mnogo efikasniji način za taj problem.

mobilni

Shutterstock

Mobilni vam je upao u vodu ili ste prosuli sok na njega? Odmah ste ga izvadili, prebrisali peškirom, pokušali da osušite fenom za kosu i uključili? Sve ovo deluje logično, ali nije dobar način, piše „Wired“.

Tečnost koja prodre u pametni telefon može na uticati na više načina na njegov rad, od mutnih fotografija (ako se vlaga zavuče u objektiv fotoaparata), preko nemogućnosti punjenja, do potpunog kvara telefona. Stručnjaci kažu - prve sekunde su ključne. Evo šta treba da uradite.

mobilni

Shutterstock

 

Trik za sušenje mobilnog

Kada vodootporan mobilni nakvasite tečnošću koja nije voda, stručnjaci iz „Epla“ i „Samsunga“ preporučuju ispiranje potapanjem u vodu (ali ne pod slavinom, jer mlaz može pogoršati štetu). Još bolje je da ga potopite u destilovanu vodu.

Izvadite ga što je brže moguće i ne pokušavajte ga uključite. Pažljivo ga isključite. Vrlo je važno da to uradite kako bi se sprečio nastanak kratkog spoja. Ni sada nemojte posezati za fenom, jer toplota može oštetiti osetljivu elektroniku. Potom ga dobro osušite čistim peškirom pazeći da se višak vode ne zavuče dublje. Ako na kućištu ima ostataka vode, isušite fenom za kosu koji ste uključili na hladno sušenje.

mobilni

Shutterstock

 

Upotrebite kesice za upijanje vlage

Sada na red dolazi više opcija. Jedna je dobro poznata - mnogi se korisnici zaklinju da sada mobilni treba staviti u pirinač i ostaviti najmanje 24 do 36 sati kako bi on upio zaostalu tečnost i vlagu iz uređaja. Ali, jedan deo forumaša, kako piše „Wired“, tvrdi da im je posle ovakvog zahvata mobilni bio pun skroba iz pirinča koji se zavukao u ulazne i izlazne portove. 

Bolje je upotrebiti kesice za upijanje vlage koje se mogu naći u veb prodavnicama. Višak vlage iz telefona njom možete izvući i nakon što ste pokisli na kiši, a mobilni vam bio u džepu. Za prvu pomoć u ovakvim vam slučajevima mogu poslužiti i kesice koje dobijate besplatno. To su one sa silika-gelom koje dobijete u kutiji s novim cipelama ili odećom, a koje upijaju vlagu i tako štite od vlažnosti. Nemojte ih bacati, čuvajte ih u teglu s hermetičkim poklopcem. Tako će vam biti pri ruci kad pokvasite mobilni.

Komentari (0)
Loading