Sastojci:
Jedna kora:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike mlevenog plazma keksa
- 1 kašika kakaa
- 1 kašika brašna
- pola praška za pecivo – 5 g
Karamel fil:
- 800 ml mleka
- 2 pudinga sa ukusom karamele
- 6 kašika šećera
- 125 g maslaca
Krem od žumanaca koji ćete spojiti sa karamel pudingom:
- 8 ili 12 žumanaca
- 6 ili 10 kašika šećera
Plazma fil:
- 100 g šlaga ili šlag krema
- 200 ml mleka ili kisele vode
- 200 g mlevenog plazma keksa
- mleko po potrebi koje dodajete ako vam se fil stegne
- ukoliko se odlučite za slatku pavlaku onda 400 ml i mleko, jer ce se fil sigurno stegnuti.
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Umutiti belanca sa šećerom u jaku penu.
Dodati brašno, kakao, plazma keks i prašak za pecivo i spatulom izmešati.
Istresti u obložen pleh 32 x 25 cm i peći oko 15 minuta zavisno od rerne.
Pošto stavite koru da se peče smanjiti temperaturu na 180 stepeni.
Ovako ispeći još još jednu ili dve korice.
Za karamel fil otopiti šećer na srednjoj vatri pazeći da ne zagori.
Naliti skoro svo mleko i mešati da se šećer otopi.
Deo mleka koje ste ostavili pomešati sa pudingom, pa zakuvati u kipuće karamel mleko i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
Žumanca ulupati sa šećerom, u manjoj šerpi, i mutiti sve tok ne posvetle.
Staviti manju šerpu na veću u koju ste sipali nekih 2 cm vode i sve staviti na vatru.
Od momenta kada voda provri u donjoj šerpi, mešati fil od žumanaca 10 minuta.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje.
Plazma fil ćete praviti tek kada se i kore i filovi ohlade i njega ćete praviti zadnjeg.
Kada su se i karamel i žumanca ohladitili izmutite puding od karamela, pa mu dodajte iseckan maslac i sve umutite.
Ako dodajete margarin njega prvo umutite, pa mu dodajte umućen puding.
Na kraju umešajte fil od žumanaca i sve sjedinite.
Stavite fil u frižider.
Umutite šlag sa kiselom vodom ili mlekom pa dodajte kiselu pavlaku isve umutite.
Na kraju dodajte plazma keks i sjedinite.
Ukoliko je potrebno dodajte mleka, ako nije nemaojte. Mislim da sa šlagom ne bi trebalo, ali proverite pre mazanja, ne sme biti čvrst.
Na tacnu stavite prvu koru, pola jednog pa pola drugog fila, drugu koru, ponoviti postupak sa filovima i ko se odlučio za treću koru staviti i nju.
Ohladiti i dekorisati po želji.