Vreme je da ih izvučete iz ormara: Kako da sprečite stvaranje grudvica na džemperima od kašmira

Vesti 27.11.2023 16:56 0

Kašmir ne treba prati nakon svakog nošenja. Zapravo, zbog delikatne prirode materijala treba izbegavati često pranje.

džemper

Shutterstock

Kašmir je luksuzni materijal poznat po mekoći i toplini, ali kako biste zadržali te kvalitete tokom vremena, važno je da pravilno brinete o stvarima od ovog materijala. Evo kako da negujete kašmir da bi odeća ostala meka i bez neželjenih grudvica.

Pranje

Preporučuje se pranje posle 3-4 nošenja, i to ručno, hladnom vodom i blagim deterdžentom. Izbegavajte trljanje i stiskanje tokom pranja kako biste sprečili oštećenje vlakana. Ako koristite mašinu za veš, uključite program za ručno pranje, mada treba uzbegavati ovaj način pranja jer se mogu oštetiti vlakna kašmira i oblik odeće.

Sušenje

Nakon pranja, nikako nemojte da okačite džemper od kašmira da se suši jer tako može da se deformiše. Umesto toga, raširite ga na ravnu površinu, poput peškira. Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost koja može izbledeti boju. Takođe, odeću ne treba cediti. Umesto toga je urolajte i nežno istisnite vodu.

džemper

Shutterstock

 

Sprečite stvaranje grudvica

Kašmir je osetljiv na trljanje oštrih predmeta, poput nakita, broševa. Pazite da odeća ne dođe u kontakt s takvim površinama kako biste sprečili stvaranje grudvica. Četkanje kašmira posebnom četkom od prirodne dlake pomaže u održavanju mekoće vlakana i uklanjanju eventualnih grudvica. Radite to nežno, u smeru vlakana, kako biste sačuvali strukturu tkanine. Ako primetite da su počele da se stvaraju grudvice, odmah reagujte. Koristite brijač za tkaninu kako biste ih pažljivo uklonili. To će sprečiti njihovo širenje i očuvati glatku površinu kašmira.

Čuvanje u ormaru

Odeću od kašmira najbolje je čuvati savijenu, na polici ili u fiocu, a ne okačenu. Gravitacija od vešanja može da istegli džemper ili suknju. Upotreba kesica s lavandom može pomoći u održavanju svežeg mirisa i odbijanju moljaca.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading