Osušite pravilno mokre cipele i patike: Sve što vam treba imate u kući, a obuća će biti kao nova!

Vesti 22.11.2023 11:04 0

Kada kiša pada po ceo dan, šta god da obujete natopi se vodom. Bilo da su vam cipele i patike od kože, skaja ili platna one posle toga mogu da se deformišu i dobiju neprijatan miris. Evo kako to da sprečite i da ih osušite bez posledica.

žena

Shutterstock

Izvadite pertle i uložak

Kad dođete kući obuću očistite spolja i iznutra od blata i prljavštine. Zatim skinite pertle i izvadite uložak ako je moguće. Tako će se obuća brže osušiti, a sprečićete deformisanje obuće, kao i i stvaranje neprijatnog mirisa. Nakon što izvadite uložak, obrišite unutrašnjost cipela suvom krpom ili ubrusom. Pertle operite ako brisanje krpom nije dovoljno.

Gurnite unutra novine

Zgužvajte dve strane starih novina i uguraajte u obuću. Odlično će upiti vlagu. Ukoliko primetite da su posle izvesnog vremena novine natopljene, zamenite ih suvim. Nikako ne treba mokru obuću sušiti pored grejalice, klime ili fenom, jer se tako može oštetiti.

žena

Shutterstock

 

Podignite ih

Kada mokra obuća stoji na podu, voda će slivati na dole i ostati nakupljena ispod đona, zbog čega bi mogao da se iskrivi, ali i da se stvori neprijatan miris. Zato podignite obuću tako da može da se osuši cela. Idealno je da je stavite na rešetkasti stalak za obuću, ako ga imate, a možete i na sušač za veš.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading