Očistite tepih na pravi način: Provereni trikovi će učiniti da ponovo zablista, nikad lakše!

Vesti 19.11.2023 09:16 0

Kako ne biste svaki puta morali da trošite novac na profesionalno čišćenje, stručnjaci su otkrili neke savete kojima će vaš čupavi tepih biti kao nov...

Čišćenje tepiha

Shutterstock

Čupavi ili šegi tepisi se sve više vraćaju u modu i postali su sastavni deo gotovo svih domova. Najčešće ih možete videti u dnevnim boravcima, ali i hodnicima, spavaćim sobama i kupatilima.

Ovakva vrsta tepiha dobro se uklapa i u klasične, retro, ali i moderne, minimalističke prostorije. Reč je o detalju koji ima veliku moć u enterijeru i može ga potpuno transformisati i osvežiti. Osim praktične funkcije utopljavanja prostora i zaštite podnih obloga, svaki tepih je istovremeno i ukras enterijera. Kako bi potpuno došao do izražaja, nemojte kupovati čupavac koji ćete podvlačiti pod nameštaj, puni efekt postići ćete ako se ovakva vrsta tepiha vidi u celosti.

Dobro je znati da su sintetički čupavi tepisi napravljeni najčešće od antistatičkih i antibakterijskih vlakana što ih čini jednostavnim za održavanje i čišćenje jer ne privlače prašinu a uz to su i ‘zdraviji’. Uz redovno usisavanje, potrebno je povremeno čišćenje, koje možete obaviti i sami kod kuće. Naravno, najbolje je odneti ga u servis za čišćenje, ali to možete da uradite i sami.

Kako ne biste svaki puta morali da trošite novac na profesionalno čišćenje, stručnjaci su otkrili neke savete kojima će vaš čupavi tepih biti kao nov.

usisivač

Shutterstock

 

Kako piše Express, oni savetuju da pomešate sodu bikarbonu i sirče i rasporedite rastvor ravnomerno po tepihu. Zatim ga utrljajte u vlakna tepiha tvrdom četkom, pa ostavite da tako stoji preko noći. Ujutro samo usisivačem sakupite sodu bikarbonu, a onda napunite flašicu s raspršivačem sirćetom i hladnom vodom, u jednakoj razmeri i time poprskate tepih, pa izribajte tvrdom četkom.

Idealno bi bilo da ga pre bilo kakvog čišćenja istresete, ali to mogu uglavnom samo oni koji imaju dvorište. Poznato je, doduše, da dobar deo starijih zgrada u dvorištu ima i metalnu šipku za istresanje tepiha.

Ako imate čupavi tepih od sintetičkih vlakana, možete ga prati kako želite – na suvo, pomoću rastvora ili šmrka vode. U ovom poslednjem slučaju pazite da ga dobro isperete jer će se na tepih u tom slučaju lepiti više prljavštine.

dealno bi bilo da ga pre bilo kakvog čišćenja istresete, ali to mogu uglavnom samo oni koji imaju dvorište. Poznato je, doduše, da dobar deo starijih zgrada u dvorištu ima i metalnu šipku za istresanje tepiha.

Ako imate čupavi tepih od sintetičkih vlakana, možete ga prati kako želite – na suvo, pomoću rastvora ili šmrka vode. U ovom poslednjem slučaju pazite da ga dobro isperete jer će se na tepih u tom slučaju lepiti više prljavštine.

Kako bi tepih što duže izgledao kao nov, takođe su preporučili i redovno usisavanje.

– Uopšteno bi trebalo usisavati otprilike jednom nedeljno, a ako imate čupavi i mekani tepih čak i dva puta nedeljno. U sobama koje ne koristite prečesto se može nakupiti prašina, pa ćete možda morati i više da usisavate – objasnio je jedan od stručnjaka. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading