Nije tu bez razloga: Jeste li se nekada zapitali čemu služi rupica na lavabou? Ima čak dve važne funkcije!

Vesti 08.11.2023 14:44 0

Mnogi predmeti koje viđamo i koristimo svakodnevno imaju na sebi neke dodatke za koje i ne znamo čemu zapravo služe, pa tako i lavabo ima rupicu za koju mnogi ne znaju zašto je tamo.

lavabo

Shutterstock

Jeste li se ikada zapitali čemu služi rupica blizu vrha lavaboa u kupatilu? U zavisnosti od dizajna lavaboa, on može imati jednu, dve ili tri rupice, a one se mogu pojaviti između ventila na slavini, okrenute prema vama, ili ispod ivice lavaboa, okrenute ka ogledalu. Ta rupica ima dve namene.

lavabo

Shutterstock

 

Prva namena joj je da omogućiti vodi da brže otiče. Sprečite prelivanje vode: ako zapušite lavabo, pa pustite vodu i zaboravite na to, višak će kroz tu rupu odlaziti u odvod i tako sprečiti da se voda izlije i napravi poplavu u kupatilu. Ali ako voda iz slavine curi jakim mlazom, tada će prelivanje samo biti odloženo. Nemojte potpuno da se opustite kada pustite vodu, a zapušite odvod čepom.

Ništa manje bitna, druga funkcija ove rupice je da, ako se dogodi da je donja rupa zapušena, vode ode kroz gornju, jer je i ona povezana s glavnom odvodnom cevi. Ako dođe do nekog začepljenja, voda će se vraćati kroz manji otvor na lavabou.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)
Loading