Bez obzira na to kako volite da jedete krompir, svakako morate prvo da ga oljuštite. Pred vama je jedna sjajna ideja kako možete iskoristiti ljuske od krompira.
Da li ste znali da je kora krompira odlična kod uklanjanja mrlja od rđe?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Krompir sadrži oksalnu kiselinu, koja pretvara nerastvorljiva jedinjenja gvožđa u rastvorljivi kompleksni jon. To je naučno objašnjenje kako je kora krompira prilično efikasna u uklanjanju rđe.

Shutterstock
Tako možete iskoristiti kore od krompira za pravljenje rastvora bogatog oksalnom kiselinom za čišćenje zarđalih problematičnih mesta. Da biste to uradili, potopite kore u vodu. Koristite samo toliko vode da pokrijete kore; ovo će omogućiti da oksalna kiselina bude što koncentrovanija. Ostavite kore da se natapaju neko vreme, recimo, dok se vaše ukusno jelo od krompira ne ispeče u rerni. Zatim izvadite kore iz vode. Pomešajte malo vode od krompira sa sodom bikarbonom da dobijete pastu.
Pastu možete upotrebiti kako biste očistili rđu sa makaza, noževa ili čak baštenskog alata.
Nanesite pastu na zarđalo područje, sačekajte 20 do 30 minuta, a zatim očistite, operite i isperite. Poput magije, vaši zarđali alati ponovo će izgledati kao novi.
Bonus video: