Nekad sirotinjsko jelo, danas na meniju restorana: Popara iz rerne - Imamo najbolji recept za ovaj tradicionalni doručak

Slobodanka Ćorić Vesti 02.11.2023 12:07 0

Nedavno sam čuo da se u nekom restoranu u Beogradu sada po nekoj nenormalnoj ceni služi popara kao tradicionalno srpsko jelo

Nekad sirotinjsko jelo, danas na meniju restorana: Popara iz rerne - Imamo najbolji recept za ovaj tradicionalni doručak

Shutterstock

Popara je od vajkada poznato jelo u Srbiji. Nekada jelo siromašnih, u poslednje vreme sve češće, veoma popularno. Popara je jedno od jela koje u poslednje vreme nalazi svoje mesto na meniju restorana uz uštipke, prženice i kačamak, kao ne baš jeftin doručak. Neki to ismevaju, neki se raduju, a neki jednostavno ni ne znaju kako da naprave ukusnu poparu kod kuće. 

Tako je jedan korisnik društvene mreže Reditt napisao: "Nedavno sam čuo da se u nekom restoranu u Beogradu sada po nekoj nenormalnoj ceni služi popara kao tradicionalno srpsko jelo. Nemam lično ništa protiv popare, to je svakako jedno od jela koje mi je oblikovalo detinjstvo, ali mi je malo čudno da se sada u luksuznim restoranima ono nalazi na jelovniku".

"Znaš kako, svi se mi različito hranimo, mnogima se smucčila i fensi hrana. Recimo ja živim sa devojkom, dosta naručujemo, jedemo napolju, i kada spremamo spremamo neke italijanske/meksičke varijante hrane, naravno i domaću kuhinju ali ne toliko često.Onda sednes negde da jedeš i vidiš da na meniju imaju recimo kačamak sa slaninicom i setiš se da nisi jeo tako nešto godinama. Drugi primer ovoga je recimo dobra gibanica ispod saća. U tom trenutku nema tog bifteka koji bi ti zamenio tu gibanicu.Još ako restorani umeju da prodaju i priču uz to".

Kao i svako jelo, samo je važan način na koji ga pravite, da li dodajete neke sastojke koji su vam ukusni. A definitivno je nešto što možete praviti bebi za doručak već od uvođenja mlečnih proizvoda i glutena u ishranu.

Popara se može jesti i u kombinaciji sa drugim jelima. Jako je lepa kombinacija popare i mesa isprženog u tiganju ili pak, popare i isprženih jaja na oku. Od napitaka, uz poparu dobro paše mleko ili jogurt.

Potrebno je: 12 kriški hleba, 2 glavice crnog luka, 5-6 čena belog luka, 10 čeri paradajza, 250 grama parizera, 250 grama sira, 6 jaja, 300 ml mleka, 4 kašike pavlake, ulje, so, biber.

Priprema: Na ulju prodinstati sitno seckani crni luk, zatim beli luk. Zatim dodajte seckani paradajz i sve promešajte. Dodajte peršun i začine i sve sjedinite. U posebnoj posudi umutiti jaja, mleko, začine i pavlaku. U podmazan pleh poređajte suvi hleb, pa smesu sa lukom i peršunom, pa sir, pa hleb dok ne potrošite materijal. Kasnije sve prelijte mešavinom jaja i mleka, pa pustite da hleb sve upije oko 30 minuta. Posle toga supu pecite u rerni na 180 stepeni Celzijusa još pola sata.
 

Komentari (0)
Loading