Ukoliko volite da pijete kafu, onda treba da joj dodate jedan sastojak koji će vas, provereno, učiniti srećnijim.
Tradicija dodavanja bibera u kafu nastala je pre mnogo vekova, kada su arapski trgovci razmišljali da zrna kafe ispeku sa biberom kako bi duže zadržali ukus i miris. Kasnije se ispostavilo da pored „očuvanja“ ukusa kafe, biber može doneti veliku korist telu.
Da li znate u čemu je tajna?
Jednostavno je. Kombinacija kafe i bibera podstiče proizvodnju „hormona sreće“.
Kombinacija kafe i bibera stimuliše proizvodnju hormona sreće serotonina ništa lošije od čokolade, a istovremeno sadrži minimalnu količinu kalorija. Peperin (aktivni sastojak bibera) ubrzava metaboličke procese i obezbeđuje efikasnu detoksikaciju organizma – preporučujemo svima koji žele da smršaju da obrate posebnu pažnju na piće.
U kafu se osim bibera mogu dodati i aleva paprika i crvena čili paprika. Aleva paprika će dati više ukusa, dok će čili će dati piću oštrinu. Stručnjaci ne preporučuju takvu kafu osobama koje pate od gastrointestinalnih bolesti – biber može postati previše jak iritant za upaljenu sluzokožu.