Šafran vam je verovatno poznat po svojoj lepoti, ali i po tome što je jedan od najskupljih začina na svetu. Začin se dobija iz cveta poznatog kao Crocus Sativus. Šafran potiče iz Azije i godinama se gaji za upotrebu u proizvodnji lekova, boja i parfema.
Dodaje se kulinarskim receptima za poboljšanje ukusa u pripremi jela i pića. Uspešna kultivacija zahteva niz uslova da bi se obezbedio zdrav, normalan rast biljaka. Sa veleprodajnom cenom od čak 10.000 dolara po kilogramu (1.102.030 dinara), šafran je najskuplja namirnica na svetu. I najbolje od svega, možete ga sami uzgajati.
Koji su uslovi potrebni za uspešnu kultivaciju?
Ovu biljku možete uzgajati u svojoj bašti tokom jeseni, pod uslovom da imate nekoliko lukovica šafrana. Ova kultura zahteva lagano, dobro drenirano zemljište koje nije tvrdo.
Potrebno joj je sunčano mesto, ali najbolje uspeva samo u predelima koji su osunčani tokom cele godine. Ova biljka cveta od septembra do kraja novembra, što je najbolje vreme za branje cveća. Tučkovi su deo cveta koji sadrži začin. Po 3 tučka svakog cveta beru se kleštima.
Svaki tučak na vrhu ima 3 izdanka koji posle sušenja daju začin. Da biste dobili šafran, pažljivo odrežite cvetne mahune i položite ih na komad tkanine da se osuše na senovitom mestu. Cvetne plodove treba brati u zoru, pre nego što cvetovi procvetaju, kako bi se sačuvali miris, ukus i svojstva šafrana.
Proces sušenja začina: Uključite rernu i zagrejte je na temperaturi od 50 stepeni, pa stavite začin dvadesetak minuta da dobije pikantan, oštar ukus. Za izraženiji ukus stavite u rernu na pola sata na temperaturi od 30 stepeni. Čuvajte na čistom, suvom i tamnom mestu 2-3 meseca pre jela, piše Jutarnji.hr.