Šafran vam je verovatno poznat po svojoj lepoti, ali i po tome što je jedan od najskupljih začina na svetu. Začin se dobija iz cveta poznatog kao Crocus Sativus. Šafran potiče iz Azije i godinama se gaji za upotrebu u proizvodnji lekova, boja i parfema.
Dodaje se kulinarskim receptima za poboljšanje ukusa u pripremi jela i pića. Uspešna kultivacija zahteva niz uslova da bi se obezbedio zdrav, normalan rast biljaka. Sa veleprodajnom cenom od čak 10.000 dolara po kilogramu (1.102.030 dinara), šafran je najskuplja namirnica na svetu. I najbolje od svega, možete ga sami uzgajati.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Koji su uslovi potrebni za uspešnu kultivaciju?
Ovu biljku možete uzgajati u svojoj bašti tokom jeseni, pod uslovom da imate nekoliko lukovica šafrana. Ova kultura zahteva lagano, dobro drenirano zemljište koje nije tvrdo.
Potrebno joj je sunčano mesto, ali najbolje uspeva samo u predelima koji su osunčani tokom cele godine. Ova biljka cveta od septembra do kraja novembra, što je najbolje vreme za branje cveća. Tučkovi su deo cveta koji sadrži začin. Po 3 tučka svakog cveta beru se kleštima.
Svaki tučak na vrhu ima 3 izdanka koji posle sušenja daju začin. Da biste dobili šafran, pažljivo odrežite cvetne mahune i položite ih na komad tkanine da se osuše na senovitom mestu. Cvetne plodove treba brati u zoru, pre nego što cvetovi procvetaju, kako bi se sačuvali miris, ukus i svojstva šafrana.
Proces sušenja začina: Uključite rernu i zagrejte je na temperaturi od 50 stepeni, pa stavite začin dvadesetak minuta da dobije pikantan, oštar ukus. Za izraženiji ukus stavite u rernu na pola sata na temperaturi od 30 stepeni. Čuvajte na čistom, suvom i tamnom mestu 2-3 meseca pre jela, piše Jutarnji.hr.