Kako da vam muškatle prezime zimu: Uz ove savete cveće će bujati i sledeće godine

Jelena Vukelić Vesti 27.10.2023 17:01 0

Bliži se zima i pad temperature i već je vreme da se zbirnete o svom cveću. Muškatle su jedne od omiljenih lepotica koje krase prozore i balkone mnogih, a u nastavku teksta pročitajte kako da IH zbrinete da ostanu bujne i sledeće godine

muškatle

Shutterstock

Ako su vam rekli da ne postoji mogućnost da vaše muškatle prezime zimu, nemojte im verovati. Uz par jednostavnih saveta, sačuvaćete ih do sledećeg leta.

Većina listova otpada tokom zime. Uvele je najbolje ukloniti ručno, ali ne treba ih seći. U tom slučaju će ostati samo tanke grane. Početkom novembra, dakle, pre prvih mrazeva, muškatle je potrebno skratiti na oko 20 centimetara. Tada se uklanjaju uveli i oštećeni listovi. Kada se biljka očisti, muškatle bi trebalo ostaviti u prostoriju, u kojoj je temperatura od osam do 10 stepeni. Na vama je izbor prostorije, a to mogu biti  magacini, suterenske prostorije, ostave ili plastenici koje ne koristite toko zime. 

Cveće nemojte prihranjivati sve do marta, jer mu je potrebno mirovanje. Na proleće muškatle presadite u nove saksije i iznesite na balkone.

Komentari (0)
Loading