Mama, meni se ne spava: Evo kako da uspavljivanje deteta ne bude borba

Ana Klikovac Vesti 25.09.2023 14:10 0

Donosimo par korisnih saveta za sve iscrpljene majke...

Dete

Shutterstock

Istraživanja su pokazala da ljudi koji imaju decu i odgajaju ih od rođenja do 18. godine gube u proseku 645 sati sna u poređenju sa onima koji nemaju decu, rekla je učiteljica Ester Vojcicki i objasnila kako motivisati decu da odu na spavanje u noć, bez tuče, svađa i besa.

Ona smatra da deci nije potrebno objašnjavati u koje vreme treba da idu na spavanje, već sa njima razgovarati o obrascima spavanja. Pitajte dete: 'U koje vreme je pogodno za spavanje?'. Pored toga, dajte im nekoliko primera. Takvi razgovori mogu da počnu sa četiri do pet godina, kaže Vojcicki.

Dečak

Shutterstock

 

 

"Možete im reći koje su prednosti odlaska u krevet tako da deca razumeju zašto im je potrebno da spavaju. Na primer: 'Vaš mozak će rasti brže i bićete pametniji ako dovoljno spavate'", objasnila je ona, a prenosi mindbodigreen .com.

„Nakon što dete shvati važnost sna i oseti da i ono učestvuje u ovom procesu, tada počinje proces samoregulacije. To znači da će dete početi da se dogovara sa roditeljima kada mu kažu da je vreme za spavanje. rekao je ovaj učitelj.

„Deca u jednom trenutku shvate da im je potreban san, kao što su naučila i sama da idu u toalet. Mislim da bi roditelji trebalo da se malo opuste jer će sa našom decom sve biti u redu“.

 

 

Komentari (0)
Loading