Najviše nitrata nakupi se korenu kupusa koji mnoge domaćice vole da grickaju dok spremaju zimnicu ili ručak, ali i da daju deci. U velikoj količini ima ga i u površinskim listovima, a najmanje u sredini glavice. Zato stručnjaci savetuju da nikako ne jedete koren i da uklonite površinske listove.
Koliko nitrata nije štetno?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Svetska zdravstvena organizacija je propisala da je bezbedno unositi 5 mg nitrata dnevno po kilogramu telesne težine. Recimo, ako osoba ima 60 kg, može da unese 300 mg nitrata kroz hranu, što je oko 400 g svežeg kupusa. Ako se uklone koren i površinski listovi, količina nitrata po gramu kupusa je manja. Stručnjaci napominju i da nije svaka glavica kupusa puna ovim štetnim materijama, što zavisi od toga da li je gajen organskim i mineralnim đubrivima.
Prepoznajte glavice pune hemije
Obratite pažnje na miris i izgled kupusa. Treba da ima miris karakterističan za kupus. Spoljni listovi treba da budu bez oštećenja, karakterističnog oblika i boje (bela, zelena ili ljubičasta), ne treba da budu suvi.
