Ovo nikako ne smete da čistite sa sirćetom: Ako ga sipate na ovakve površine, može da ih trajno oštetiti

Olja Jelić Vesti 13.09.2023 08:23 1

Iako je sirće vrlo efikasno u čišćenju, naročito u kombinaciji sa sodom bikarbonom, postoje površine za koje ne bi trebalo da se koristi

Sirće

Shutterstock

Belo sirće ima široku primenu u održavanju higijene doma i koristi se na razne načine, kao glavni sastojak domaćih sredstava za čišćenje različitih površina.

Poznato je da je ono posebno efikasno u kombinaciji sa sodom bikarbonom.

Zašto treba čistiti sodom bikarbonom i sirćetom?

Sirće i soda bikarbona se nalaze na suprotnim stranama pH skale, odnosno mere koliko je neka supstanca kisela ili bazna. Kao bazna, soda bikarbona rastvara organska jedinjenja koja čine prljavštinu, masnoću i sl, a mineralna struktura njenih čestica obezbeđuje nežno čišćenje bez ogrebotina.

Sirće

Shutterstock

 

Kao kiselina, sirće dalje razlaže minerale, a kombinovanje ovih sastojaka daje neverovatne rezultate! Kada se soda bikarbona pomeša sa sirćetom, kiselina razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući gas ugljen-dioksida, koji pomaže da se nečistoća u potpunosti ukloni.

Šta ne treba da se čisti alkoholnim sirćetom?

Međutim, postoje ograničenja kada je u pitanju održavanje higijene uz pomoć sirćeta.

Kako ističe Kirsti Barton, menadžerka digitalnog marketinga u kompaniji Alternative Flooring, sirće ne bi trebalo da se koristi za čišćenje tekstilnih podnih obloga: tepiha, staza, prostirki...

Čišćenje tepiha

Shutterstock

 

 

– To nije efikasno rešenje jer nema deterdžentnost – kaže ona – tako da ne čisti ništa bolje od obične vode, a da ne pominjemo dugotrajan miris.

I ne samo što možda nećete dobro očistiti tepih nego ćete možda napraviti još veći problem.

– Što je još važnije, belo sirće može da ostavi kisele mrlje, kao vino, voćni sok ili gazirano piće, a to ih čini nemogućim za uklanjanje – ističe.

Takođe, sirće moćže da razbije delikatna vlakna i ostavite tragove i da destabilizuje alkalno bojene tkanine poput pamuka, tvrdi Bartonova.

Komentari (1)
Loading
teodora
15.09.2023 06:52

Prosto volim kda mi kuća miriše na čisto da li rastvarala,sirće ili sodu bikarbonu ili koristila agresivnija sredstva iz prodavnica,a najbolji mi je deo kada uključim malu prenosivu UV lampu za dezinfekciju ambilife....