Kako merite koliko omekšivača da stavite u mašinu? Čep je najgora opcija, a ovo je idealna količina

Olja Jelić Vesti 03.09.2023 08:00 0

Za savršeno čist i mirisan veš važno je ne preterivati s praškom, ali i omekšivačem

Omekšivač

Shutterstock

Pranje veša zna da bude veoma zamoran posao. Ima žena koje vole da im veš danima miriše ja omekšivač, pa stavljaju velike količine prilikom pranja. Tada se može desiti baš suprotan efekat - da veš umesto da miriše, počne da smrdi.

Prva greška koju mnoge žene čine jeste to da pretrpavaju mašinu. Veš koji je naguran ne može lepo da se opere i ispere. To znači da će se na njemu nahvatati ostaci praška i omekšivača i kad se osuši može da počne da neprijatno miriše.

Druga greška jeste to što mnogi stavljaju prašak i omekšivač u isto vreme. Tokom ispiranja tako će se isprati i sav omekšivač i odeća neće biti mirisna i mekana, već će izgledati kao da je oprana bez omekšivača.

Sledeća stvar jeste da se poštuje doziranje praška. Neki stavljaju previše praška, pa se on teško ispira iz stvari, dok ima i onih koji štede, pa ne stave dovoljno deterdženta.

Kada je doziranje omekšivača u pitanju takođe je važno poštovati upute navedene na pakovanju. Ukoliko stavite premalo omekšivača miris neće biti intenzivan, a ukoliko preterate može biti toliko jak da bude neprijatan.

Omekšivač

Shutterstock

 

Tako boje neće izbledeti, a veš će biti mirisan i mekan.

Ukoliko vaš tek opran veš ima neprijatan miris potrebno je možda da očistite unutrašnjost mašine. U dozatorima za prašak mogu da se nakupe nečistoće, kao i u bubnju i gumi od vrata. Dobro je očistite i proverite da li mašina greje vodu.

Najbolja količina omekšivača je ona koja je obeležena na posudi u mašini za veš. Obično je obeleženo linijama, za blag miris jedan cvetić, za jači dva, za veoma intenzivan tri. U zavisnosti od toga šta želite pratite doze i sve će biti u najboljem redu. 

Komentari (0)
Loading