Koliko praška treba staviti u mašinu za veš? Neki preteruju, neki stavljaju premalo, a ovo je idealna količina

Olja Jelić Vesti 10.08.2023 08:00 0

Ovo je presudno ako želite čist i mirisan veš

Prašak za veš

Shutterstock

Ukoliko u mašinu za pranje veša stavite previše deterdženta veoma je moguće da se on neće rastvoriti i samim tim veš neće biti dobro opran. Pored toga, postaće grub i neprijatan, a može izazvati i iritacije na koži.

Ako se i vama često dešava da vam veš iz mašine izađe sa tragovima praška velike su šanse da koristite previše deterdženta za veš.

On će ukloniti prljavštinu i mrlje, ali će na kraju stvoriti novi problem: ostaci deterdženta koji nisu dobro isprani uzrokovaće da odeća bude gruba na dodir i da vas grebe dok je nosite.

Takođe, previše deterdženta će dovesti do stvaranja prebogate pene u mašini za pranje veša, usled čega će se predmeti veša 'lepiti' jedni za druge, pa neće biti dobro oprani.

Koliko deterdženta zapravo treba da koristite?

Dve merice su dovoljne za profesionalnu veš mašinu koja može da primi oko 12 kilograma veša, ili jedna merica deterdženta za prosečnu veš mašinu koja prima oko 8 kilograma – piše Virecuter.

veš mašina

Shutterstock

 

 

Ako perete ručno, potrebno vam je još manje. Istina, količina potrebnog deterdženta može da varira od marke do marke, ali čak i kada na deklaraciji na poleđini flaše piše da se stavi više, imajte na umu da ovo uputstvo pišu proizvođači, čiji je cilj da ga potroše i kupujte više, upozorava Virecuter.

Stvari mogu biti još gore ako koristite deterdžent visoke efikasnosti (HE), koji je visoko koncentrovana formula sa malo pene koja se može koristiti u tradicionalnim mašinama.

Ovi deterdženti su obično duplo koncentovaniji od 'običnih', pa vam je potrebno duplo manje, posebno ako se ima u vidu da nove visokoefikasne veš-mašine troše manje vode za pranje veša od tradicionalnih. Dakle, uobičajene količine deterdženta se zapravo ne mogu rastvoriti.

Kako ukloniti previše deterdženta iz veša?

Da biste svojoj odeći vratili puni sjaj, potrebno je da uklonite višak deterdženta koji se upio u vlakna. To možete učiniti tako što ćete veš natopiti u mešavinu sirćeta i vode.

Veš mašina

Shutterstock

 

U dubokom sudoperu ili kadu pomešajte 1 šolju sirćeta u 1 litar vode i potopite odeću. Istrljajte vidljive nakupine deterdženta, potopite oko sat vremena, a zatim stavite u mašinu za pranje veša na ciklus pranja.

Još jedan metod postao je poznat ovih dana na Tik-Toku:

Pripremite specifičnu kombinaciju sastojaka - flašu tople vode, ½ šolje boraksa, ½ šolje sode bikarbone i malu količinu deterdženta. Dodajte veš u kadu, dobro ga natopite i ostavite četiri sata. Zatim iscedite i stavite odeću na uobičajeni ciklus pranja. Možda neće učiniti veš veoma mekim, ali će sigurno sprečiti da se višak deterdženta ili omekšivača nakupi u vlaknima.

 

Komentari (0)
Loading