Usisivač vam se brzo zagreva i ne vuče kao pre? Uradite samo jednu stvar i ponovo će raditi kao nov

Jelena Vukelić Vesti 29.04.2024 08:09 0

Usisivač je neizostavan deo skoro svakog domaćinstva i nenadmašan u čišćenju kuće ili stana. Međutim, dugotrajnom upotrebom desi se da usisivač sve slabije radi.

usisivač

Shutterstock

Srećom, rešenje ove situacije je i više nego jednostavno. Evo šta bi trebalo da uradite da ponovo bude kao nov.

Prvo, otvorite deo usisivača u kojem se nalazi kesa za prašinu. Obratite pažnju na gumu na poklopcu. Ova guma bi, kada se poklopac zatvori, trebalo da ostvari kontakt sa gumom na kesi za prašinu i da hermetički dihtuje.

Ako to nije slučaj, to znači da su se na gumi stvorile naslage prašine koje su na nekim mestima debele i do jednog milimetra. Zbog toga dve gume ne prijanjaju jedna na drugu i motor umesto da vuče vazduh kroz crevo usisivača, vazduh uvlači između ove dve gume što značajno smanjuje snagu čišćenja.

Slično se može desiti i na gumenom delu kese za prašinu. Rešenje je, pretpostavljate, jednostavno. Vlažnom krpom odstranite tvrde naslage sa gume. Isto uradite i na kesi za prašinu.

Nakon toga potrebno je i očistiti filtere koji se posle duže upotrebe usisivača znatno zaprljaju. Izvadite usisni filter iz ležišta. Isto uradite i sa filterom koji prečišćava vazduh koji izlazi iz usisivača.

Oba filtera prvo dobro istresite, a zatim operite vodom i deterdžentom (možete i staviti nove u koliko ih imate). Nakon sušenja vratite filtere na mesto.

Kada budete uključili usisivač videćete da on ponovo radi kao nov – dobro usisava i ne pregreva se.

Ukoliko i dalje ne radi, ili pozovite majstora da proveri ili je vreme za kupovinu novog.

  
  

Komentari (0)
Loading