Verovatno vam se više puta desilo da kada oljuštite krompir vidite da je zelen. Stručnjaci sada upozoravaju da ovakav krompir može da šteti zdravlju.
Krompir postaje zelen zbog visoke količine hlorofila, koji je u osnovi bezopasan za zdravlje. Ali, količina zelene boje krompira je signal da je količina solanina, koji se proizvodi u isto vreme kada i hlorofil, povećana.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Solanin služi krompiru za vreme rasta kao zaštita od parazita, gljivica i insekata. Koristi se i kod paradajza, patlidžana i paprike.
Preporučuje se da taj deo odstranite na krompiru, jer ovaj otrov može da izdrži visoke temperature čak i kada se kuva.
Da biste bili u problemu, potrebno je da unesete veću količinu solanina, iako je bilo slučajeva da neko oseti simptome i nakon 30-50 miligrama.
Savetuje se da krompir držite u tamnim prostorijama, budući da svetlost i toplota pokreću proizvodnju solanina.
Bacate li proklijali krompir jer mislite da nije dobar? Naučnici sa Linkoln Univerziteta otkrili su da smo čitavog života u zabludi zato što izbegavamo proklijali krompir. On je savršeno bezbedan za jelo.
Umesto što ćete se rešiti proklijalog krompira tako što ćete ga baciti, bolje se zaustavite i slobodno ga upotrebite.
Frustrirajuće je da onda kada krenete da spremate ručak shvatite da vam je krompir proklijao. Međutim, nema razloga za brigu. Naučnici iz oblasti hrane dokazali su da su proklijali krompiri podjednako jestivi i zdravi kao i obični. Sve što treba da uradite jeste da odsječete proklijale delove i krompir će imati uobičajeni ukus.
Godišnje se u Britaniji pojede 730.000 tona krompira za koji se potroši 230 miliona funti. Postoje 50:50 šansi da će krompir da proklija nakon desetak dana.
Kupci često odustaju od krompira koji je nejednakog i neobičnog oblika ili je proklijao. Ali, to što je proklijao ne utiče na njegov ukus. Čak i kada krompir vremenom omekša i postane mekan, još uvek je jestiv ali može da ima malo drugačiji ukus.
Mnogo krompira gubimo u samom procesu ljuštenja. Mnogi odustaju od kupovine krompira za koji vide da je proklijao umesto da uštede malo novca i kupe ga. Treba još istraživanja i dokazivanja u ovoj oblasti kako bismo sve razumeli", rekao je doktor Kris Bišop sa ovog Univerziteta.
NASILJE KAKVO SE NE PAMTI U SRBIJI: Blokaderi zapalili prostorije SNS u Novom Sadu! Tuku ljude koji beže od vatre (VIDEO)
NISU SVE NADE IZGUBLJENE?! Peja progovorio o odnosu sa Enom, pa spomenuo njihovo potencijalno pomirenje! (VIDEO)
RAZVEZALA JEZIK: Mimas repetirala vređalicu, pa osula rafal kao nikada do sad po Sanji i Marku: ON ŽIVI SA NJOM, JER GA NI NJEGOVI NE ŽELE KOLIKO SMRDI! (VIDEO)

Mali ambasadori dijaspore zakoračili u svet budućnosti – Ekspo 2027 Plejgraund

SPORTSKI JACKPOT RAZLOG VIŠE ZA IGRU! Prematch + live

(VIDEO) Čist nacizam blokadera! Teroristi zapalili prostorije SNS u Novom Sadu
Filip je šmekerski spustio loptu, a Bora NASTAVLJA: Peja dao svoj sud o sukobu Santane i Ene Čolić, a onda je Mimas progovorila o upoznavanju Grujinih ćerki (VIDEO)

Ekspo 2025 u Osaki već premašio 18 miliona karata – troškovi pokriveni, a još nije kraj

BLOKADERI POKUŠALI DA SPALE ŽIVE LjUDE: Zapalili prostorije SNS u Novom Sadu, a onda motkama krenuli na narod
ŽESTOK RAFAL: Gledateljka osula drvlje i kamenje po Mimas, pa potkačila i Gruju: OSUŠIO SI SE K'O GRANA, NE LIČIŠ NA ČOVEKA! (VIDEO)

Auuu... Rusi objavili vest koja će frapirati svakog Evropljanina: Znate li bez čega je EU ostala zbog sankcija Moskvi?
