Želite cveće iz bajke: Greške pri uređenju dvorišta, mogle bi vas skupo koštati

Marina Đurđević Vesti 30.07.2023 08:00 1

Nekoliko grešaka se ponavlja kod mnogih domaćina, a one obično nastaju u najboljoj nameri

cveće

Shutterstock

Izbegnite najčešće greške pri uređenju dvorišta i uživajte u prelepo uređenoj bašti.

Kad počne topla sezona i želimo da uživamo u dvorištu, spremni smo i da se posvetimo uređenju i da uložimo i više novca, samo da nam oko kuće sve bude lepo. Ipak tada dolaze do izražaja i greške koje smo napravili pri jesenjoj sadnji drveća i puzavica. Ako je i setva cveća u proleće prošla "usputno", moguće je da u dvorištu nema nikakvog reda.

Nekoliko grešaka se ponavlja kod mnogih domaćina, a one obično nastaju u najboljoj nameri. Prva greška je preterivanje u broju biljaka. Ima u tome i želje da "baš naša bašta bude najlepša", ali iskreni ljubitelji zapravo uživaju u novim biljkama.

 

Ako stalno dodajte sadnice, uzimate pelcere i rasađujete nove biljke, posle nekoliko godina će vam se dvorište, verovatno, pretvoriti u "cvetni vašar". Ako tako volite, sve je u redu.

Međutim, ako uživate u simetrijama, raduje vas sređen vrt i želite da sve biljke dođu do izražaja, kao i da lepo uspevaju, morate malo da obuzdate svoj baštovanski entuzijazam.

Druga greška je sadnja bez plana. Kod nas nije baš običaj da se angažuju stručnjaci za uređenje dvorišta, mada svi koji to sebi mogu da priušte odlično znaju koliko oni olakšavaju sve naše dileme.

Čak i ako niste profesionalac, ipak "bacite na papir" skice delova dvorišta i označite glavne sadnice koje već imate. Potrudite se da planirate nove biljke u skladu sa pravom razmerom i uzmite u obzir koliko će one da porastu. 

Ne zalećite se kad kupujete sadnice, proverite do koje visine, ali i širine mogu da napreduju drveće i žbunovi koje želite da posadite. 

Treće, pažljivo označite količinu sunca u kojoj će biljke uživati u delovima plana koje napravite. Često se zanesemo lepotom cveća i bojama, pa maštamo kako će izgledati jedno pored drugog.

Kad jedno počne da poboljeva i vene, shvatimo da im uopšte ne odgovaraju isti uslovi. Zato, uvek uzmite u obzir kvalitet zemlje, ocednost tla i količinu dnevnog sveta, pa tek onda počnite planiranje, kupovinu i sadnju.

Komentari (1)
Loading
zora
30.07.2023 15:41

Kad pozelim simetrije u vrtu prosetam do Versaja i sve sam videla. Moje zadovoljstvo je "divlja basta". Naravno biljke su zasadjene po visini i sirini rasta ali se prepletaju zajedno sa puzavicama i obozavam.