Biće vam hladnije: Ako nemate klimu, uzmite svekrvin jezik

Slobodanka Ćorić Vesti 03.07.2023 15:44 0

Ovaj noćni proces podrazumeva da tokom noći sanseverija oslobađa kiseonik i apsorbuje ugljen-dioksid, što doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha u prostoru u kome se nalazi

Biće vam hladnije: Ako nemate klimu, uzmite svekrvin jezik

Shutterstock

Ako volite biljke, imate još jedan razlog da svoj životni prostor pretvorite u zelenu oazu. Zbog svoje sposobnosti da prečišćava vazduh i apsorbuje toplotu, potrebno je samo malo da se potrudite da sanseverija, poznata i kao svekrvin jezik, opstane, piše elle.com.es.

Među svim vrstama biljaka, neke imaju neverovatnu sposobnost da budu mnogo više od lepog cveta. Na primer, čuvena sanseverija – biljka sa zelenim listovima intenzivnih boja, kruta i uspravna, koja osim što je dekorativna, ima sposobnost da prečišćava vazduh u kući i uspeva na skrovitim mestima. Ova biljka se dobro prilagođava skoro svakom prostoru, zahteva malo pažnje i upija malo letnje vrućine. Sanseverija, ili taštin jezik, kako ga još zovu, je popularna biljka koja ne zahteva mnogo održavanja.

Poreklom iz tropske Afrike i Azije, ova vrsta je postala veoma cenjena biljka širom sveta zbog svoje sposobnosti prilagođavanja različitim svetlosnim i temperaturnim uslovima. Jedna od najistaknutijih karakteristika ove biljke je njena sposobnost fotosinteze noću, za razliku od većine biljaka koje to rade tokom dana. Ovaj noćni proces podrazumeva da tokom noći sanseverija oslobađa kiseonik i apsorbuje ugljen-dioksid, što doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha u prostoru u kome se nalazi.

Održavanje

Na sreću, to je biljka koja zahteva malo nege i pažnje.

Prilagođava se različitim vrstama osvetlenja, ali je najbolje da se ne izlaže direktnoj sunčevoj svetlosti. Takođe, može da preživi u uslovima umerene temperature i ne treba je često zalivati. Naime, otpornija je na nedostatak vode nego na višak, pa je važno izbegavati preterano zalivanje koje može oštetiti njegov koren, prenosi „Siti magazin”.

Izgleda da je toplo leto pred nama, pa osvežite svoj prostor ovom divnom biljkom.

Apsorbovanje toksina

Pored svoje sposobnosti da filtrira vazduh, sanseverija takođe pomaže u hlađenju okoline. Tokom vrelih dana kroz lišće ispušta vlagu u vazduh, što ima prirodni efekat hlađenja. Još jedna prednost ove biljke je njena sposobnost da apsorbuje toksine koji se šire u vazduhu. Dokazano je da ova biljka može da ukloni neželjena hemijska jedinjenja, kao što su benzol, trihloretilen i formaldehid, koja se emituju sredstvima za čišćenje, bojama ili nameštajem.
 

Komentari (0)
Loading