Ovo su najbolji trikovi za štednju: Ako ih primetnite, imaćete para kao blata

Jelena Vukelić Vesti 05.10.2023 09:51 0

Bilo koji trik za štednju zasniva se na istom principu - bilo da novac stavljate na drugi račun, u koverte, ili na neko treće mesto, vi ga nećete potrošiti

Ovo su najbolji trikovi za štednju: Ako ih primetnite, imaćete para kao blata

Shutterstock

Najpoznatiji trik za štednju je trik sa kovertama, a uz pomoć ovog načina štednje na godišnjem nivou možete da sačuvate nekoliko hiljada evra.

U čemu je fora?

Napišite na kovertama ili papirićima brojeve, redom, od jedan do sto.

Odaberite jedan dan u nedelji, i svake nedelje izvucite dva papirića ili dve koverte. Iznos koji piše na njima morate pretvoriti u evre, sabrati i odvojiti na stranu.

Pre nego što kažete “pa odakle mi sto evra odjednom da stavim u kovertu, ako izvučem broj sto”, zapamtite, nekada ćete možda izvući brojeve tri i 12. I te nedelje ćete morati na stranu da stavite samo 15 evra.

Pa ćete sledeće nedelje izvući jedan, i 20. I te nedelje stavljate 21 evro na stranu.

Naravno, u nekom trenutku doći ćete do krupnijih brojeva i tada na snagu moraju da stupe vaša volja i snalažljivost. Dobro razmislite – na šta “bacate” novac? I gde biste možda mogli da ga uštedite?

Dejv Remzi, čovek koji je osmislio ovu metodu kaže da je veliku promenu u njegovom životu napravilo otkriće da ima stvari koje može da proda. Za koje je mislio da su mu bile potrebne, a zapravo su mu samo skupljale prašinu po kući.

Druga, malo lakša opcija je da svaki dan proverite svoj račun. Najčešće vam brojke neće biti zaokružene, pa je trik u tome da na kraju svakog dana pogledate koliko imate novca na računu, i sve što je preko "okruglog" iznosa prebacite na štednju. Ako, recimo, imate 40.130 dinara, tih 130 prebacite na štednju. I tako svakog dana!

Ovo je takođe dobar savet, a ako niste ljubitelji elektronskog plaćanja, možete da pokušate trik sa teglama.

Princip je isti. Sve što prelazi preko  "okruglog" stavljate u tegle. Odvojite jednu za sitninu, jednu za malo krupniji novac i najveću, u kojoj će biti nešto ozbiljnije novčanice. Psihološki, probaćete da se fokusirate na najveću teglu.

Komentari (0)
Loading