Evo kako pravilno da uklonite KRPELJA: Jednu stvar NIKAKO ne smete da uradite

Vesti 19.05.2023 09:00 1

Šta da radite ako primetite krpelja na koži?

Evo kako pravilno da uklonite KRPELJA: Jednu stvar NIKAKO ne smete da uradite

Shutterstock

Suprotno popularnoj mudrosti, krpelja ne treba spaljivati niti podmazati puterom ili alkoholom. Sve što vam treba je pinceta i malo strpljenja!

Ovogodišnja veoma blaga zima značila je da ovog proleća ima više krpelja. Na njih moramo obratiti posebnu pažnju – posebno kada živimo na selu ili volimo šetnje po parkovima i šumama. Vredi znati da se na temperaturama iznad sedam stepeni Celzijusa, krpelji aktiviraju i čekaju žrtve u travi ili na drveću.

Kako ukloniti krpelja?

1. Ako primetite krpelja na svom telu, ni u kom slučaju ne smete da ga premazujete ni sa čim – ni mast, ni alkohol, pa čak ni običnu vodu. Iako su takve metode preporučivale naše bake, lekari upozoravaju da su apsolutno neefikasne.

2. Takođe je zabranjeno seći kožu, koristiti oštre alate , na primer makaze, koje mogu zgnječiti parazita ili ga raskomadati i ostaviti glavu sa kleštima u rani.

3. Krpelja možete ukloniti temeljno dezinfikovanom pincetom. Treba ga uhvatiti za glavu (ne za telo), a potom odlučnim rotacionim pokretom izvući parazita.

4. Pocrvenelo mesto posle krpelja treba potom dezinfikovati vodonik-peroksidom ili vodom sa sapunom.

PAŽNJA! Ukoliko krpelja nismo uspeli da uklonimo u potpunosti ili crvenilo ne nestane posle 48 sati, obavezno posetite lekara. 

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
običan ljudov
21.05.2023 13:15

Samo poznati imaju mame i tate , kuce i mace.Samo oni imaju pravo na tugu.Mi, obićni ljudi nismo bitni i interesantni (slažem se) ali i mi imamo pravo na tugu.