Zdravlje DETETA je u pitanju: Svaka trudnica STARIJA od 35 godina treba da uradi ovaj test

Vesti 07.03.2023 08:10 1

Sve češće u poslednje vreme starije žene ostaju u drugom stanju

trudnica

Shutterstock

Iako je to ranije bila retkost, danas je postalo gotovo normalno. Međutim, upravo zbog godina, ovakva trudnoća zahteva intenzivniji nadzor. Pored toga, sa sobom nosi i veći rizik.

Same godine nisu limit za rađanje, ali problem mogu biti neka stanja i bolesti čija se učestalost i težina povećavaju s godinama starosti.

Sva hronična oboljenja (srce i krvni sudovi, pluća, lokomotorni aparat…) mogu da predstavljaju razlog za pojačan lekarski nadzor, zbog potencijalnog pogoršanja opšteg stanja trudnice.

U nekim ozbiljnijim slučajevima mogu da predstavljaju čak i prepreku za medicinsku saglasnost za trudnoću i porođaj.

Zbog povećanog rizika od pojave genetski prenosivih anomalija, nakon 35. godine života, preporučuje se rana amniocenteza sa kariotipizacijom. Reč je o uzimanju uzorka plodove vode (uzima se između 16-18 nedelje gestacije) iz koga se određuje kariotip (genetska mapa) ploda (određuje se iz ćelija površnih slojeva kože ploda, koje se nalaze u plodovoj vodi).

Ovakva dijagnostička procedura omogućava u nepovoljnim slučajevima pravovremeno uočavanje eventualnih nenormalnosti, pa takve trudnoće mogu da se prekinu na vreme.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Vasilije
07.03.2023 14:14

ONO STO CINIS I ZELIS DRUGOM BUDI DIGURAN DA TI TO DOBIJAS U OVOM ILI ONOM SMISLU TJ OVAKO ILI ONAKO.