Alkoholno ili jabukovo sirće? Da li znate koje su glavne razlike i koje je bolje za čišćenje?

Vesti 05.05.2023 16:34 0

Za čišćenje se najčešće koristi belo ili alkoholno sirće i za tu svrhu svako treba da ga ima u kuhinji

sirće

Shutterstock

Jeftino je, a iako neće dezinfikovati, uspešno će se nositi sa raznim mrljama i prljavštinama.

Ali da li je bolje od jabukovog sirćeta za čišćenje i koja je razlika, objasnila je nagrađivana stručnjakinja za takozvano zeleno ekološko čišćenje Tonja Haris.


Razlika između belog sirćeta i jabukovog sirćeta

Primarna razlika između dva sirćeta je odakle dolaze, kaže Haris, objašnjavajući: - Jabukovo sirće se proizvodi prirodnim putem fermentacijom jabuka uz pomoć visokoaktivnih enzima, dok se destilovano belo ili alkoholno sirće proizvodi procesom ključanja alkoholnih tečnosti, što rezultira rastom bakterija i sirćetne kiseline. Bezbojno je, za razliku od jabuke koja je blago žute ili braon boje, odnosno mutno i miriše na sirćetnu kiselinu“, rekla je ona.


Prema Haris, belo  sirće je mnogo bolje za čišćenje od jabukovog sirćeta, pre svega zato što je bezbojno. – Zato može bez straha da se koristi na bilo kojoj površini – kaže Harisova i napominje da nikada ne bi koristila žućkasto jabukovo sirće, na primer, za čišćenje tepiha. Osim toga, kaže ona, alkoholno sirće je malo kiselije, što ga čini jačim čistačem. I iako nije potpuno dezinfekciono sredstvo, ima antimikrobna svojstva. - Jabukovo sirće ima mnogo prednosti, posebno po zdravlje, ali kada su u pitanju sredstva za čišćenje, više volim providne tečnosti. Istina, prednost jabukovog sirćeta je blaži miris, a nakon što ispari ostaje prijatan slatkast miris, što nije slučaj sa belim alkoholnim sirćetom – kaže Haris i preporučuje da mu se dodaju eterična ulja koja će ublažiti miris.

Kako koristiti belo alkoholno sirće?

Najvažnije je, prema Haris, reći da se nikada ne koristi u svojoj „punoj snazi“, jer je previše jako. - Uvek ga razblažite mešanjem jednakih delova sirćeta i vode - savetuje on. A onda se njime može očistiti sve, od mikrotalasne pećnice do kade. - Poprskajte ga gde god vidite prljavštinu, npr. slavine, kade, tuševe, uređaje od nerđajućeg čelika, itd. Možete ga koristiti i za osvežavanje mašine za pranje veša i sudova, pa čak i kao sredstvo za čišćenje prozora.

Alkoholno sirće je efikasno i u čišćenju tepiha, a ako na tepihu ima mrlja, pospite ga sodom bikarbonom i poprskajte alkoholnim sirćetom – rekla je Haris za Mind Body Green.

 
Komentari (0)
Loading