Stalno ste gladni čak i čim završite sa JELOM? Ponekad je to simptom BOLESTI a ne alavosti, proverite imate li ovakve simptome

Vesti 23.02.2023 13:52 0

Šta može da bude uzrok stalnog osećaja gladi i kako se otkriva?

Stalno ste gladni čak i čim završite sa JELOM? Ponekad je to simptom BOLESTI a ne alavosti, proverite imate li ovakve simptome

Shutterstock

 

Ako ste pojeli punu porciju hrane i dalje ste gladni, a to vam ujedno i nije prvi put - vreme je da posetite lekara! Doktori su otkrili da postoje tri bolesti kod kojih je jedan od simptoma konstantna potreba za hranom, čak i nakon što ste "napunili" stomak.

Osećaj gladi koji se periodično javlja je sasvim normalna i prirodna pojava. Tako telo signalizira da su mu energetske rezerve na izmaku i da bi trebalo da se dopune.

Po pravilu, nakon jela, osećaj gladi nestaje. Međutim, kod nekih bolesti velika je verovatnoća da se to neće dogoditi. Tu na scenu stupa lekar koji će dati pravu dijagnozu!

"Od ovog stanja često pate osobe sa dijabetesom, gastritisom ili čirom na želucu. Ako želja da se nešto pojede ne nestane ni posle obilne gozbe, preporuka je da se konsultujete sa lekarom i uradite testove koji će otkriti dijagnozu", napominju stručnjaci klinike Mejo. 

Hemija je kriva

Po rečima lekara, za stalnu glad su uglavnom krivi hemijski procesi u telu. Pod uticajem bolesti, neki hormoni ne rade tako efikasno koliko bi trebalo. Na primer, ovi problemi se javljaju kada se hormon leptin ne luči kako treba, a koji direktno utiče na centar sitosti u mozgu. Zbog toga ćelije ostaju "gladne" jer glukoza ne može da uđe u njih jer receptori ne primaju signal da im je potrebna. To znači da je osoba razvila insulinsku rezistenciju. Takve probleme najčešće imaju osobe sa dijabetesom tipa 2.

"Sve je u glavi"

Ako analize nisu pokazale prisustvo ovih bolesti, onda uzrok može da bude psihološki poremećaj. Obratite se za pomoć psihologu koji će identifikovati koren problema i pomoći da ga što pre rešite. 

Komentari (0)
Loading