Šlag od belanaca će postati čvršći i lakše ćete ga koristiti, samo ako posudu i pribor za mikser stavite u frižider pre nego što počnete da mutite. Ostavite da se pribor "hladi" deset minuta, pa odmah počnite da mutite.
Razlika između pripreme šlaga u hladnijim uslovima ili onim na sobnoj temperaturi je u tome što kod hladnije temperature belancima treba više vremena da postanu čvrsti, ali jednom kada se šlag napravi, stabilniji je nego kada se pravi u plastičnoj posudi na sobnoj temperaturi - u tom slučaju je smesa brže gotova.
Takođe, jaja koja nisu sasvim sveža, već su stara tri ili više dana, navodno su bolja za izradu šlaga.
Pre mućenja, u belanca stavite mrvicu soli, jer ćete tako dobiti čvrstu smesu.
Međutim, neki majstori poslastičarstva dodaju i mrvicu neke kiseline, nekoliko kapi limuna ili sirćeta, ali nakon što stave šećer! To daje hrskavost spolja, a mekoću i lepljivost iznutra - a takođe, malo kiseline osigurava stabilnost šlaga.